Ο ΑΣ Αχλαδιών Σητείας συνεχίζει να πρωτοπορεί

Με παραγωγή ελαιολάδου ετησίως της τάξης των 300 τόνων ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αχλαδιών Σητείας τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια πορεία εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του προς όφελος των παραγωγών –μελών του.

Το 2016 πρωτοπορώντας για τα ελληνικά δεδομένα προχώρησε στην εγκατάσταση και λειτουργία του καινοτόμου συστήματος μάλαξης Protoreattore, της Pieralisi. Μετά την περσινή επιτυχή λειτουργία του συστήματος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αχλαδιών προχώρησε φέτος σε πλήρη αντικατάσταση των μαλακτήρων που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται επί χρόνια εγκαθιστώντας και δεύτερο σύστημα Protoreattore.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Αχλαδιών κ. Γιάννη Χριστοδουλάκη, η διείσδυση του συστήματος Protoreattore τα επόμενα χρόνια στα ελαιουργεία της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας προβλέπεται να είναι σημαντική καθώς έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις τόσο στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου αλλά και σημαντική συμβολή στη μείωση του κόστους λειτουργίας του ελαιουργείου.

Στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους λειτουργίας του ελαιουργείου αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2017-2018 στο ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αχλαδιών θα εφαρμοστεί και το σύστημα της κοινής άλεσης. Η εφαρμογή της κοινής άλεσης κατέστη εφικτή μετά την ολοκλήρωση όλων των  αναγκαίων προσαρμογών στη γραμμή παραλαβής του ελαιοκάρπου. Η κοινή άλεση προβλέπεται να εφαρμοστεί παράλληλα με το σύστημα της μεμονωμένης άλεσης ανάλογα με την επιθυμία των παραγωγών.

Οι πρωτοβουλίες του Συνεταιρισμού δεν εξαντλούνται στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του. Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά και σε προσπάθειες που αναπτύσσονται στην περιοχή της Σητείας για την οργάνωση της παραγωγής μέσα από συλλογικά σχήματα παραγωγών που εφαρμόζουν με επιτυχία το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην ελαιοκαλλιέργεια.

Skip to content