Γυναικών …. συνεργασίες με εκλεκτά αποτελέσματα

Οι συνεργασίες μεταξύ γυναικών στην ύπαιθρο είναι μια διπλή πρόκληση. Μια πρόκληση που πρώτα από όλα πρέπει να ξεπεράσει τα κοινωνικά στερεότυπα για την απασχόληση των γυναικών στον αγροτικό χώρο και στη συνέχεια τα συνήθη εμπόδια που υπάρχουν κατά τη δημιουργία συλλογικών επιχειρηματικών σχημάτων.

Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος της πρόκλησης, και με αφορμή τον εορτασμό, στις 15 Οκτωβρίου της Παγκόσμιας Ημέρας Αγρότισσας, δεν μείναμε στα όσα είναι ευρέως γνωστά για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγρότισσα στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει απασχόληση και να συνεισφέρει στα οικονομικά της οικογένειας ούτε στον πολλαπλό ρόλο της αγρότισσας ως σύζυγος, μητέρα και εργάτρια που φροντίζει για την οικογένεια της. Εμμένουμε στην ιδιαίτερα θετική τοποθέτηση της Lotta Folkesson επικεφαλής της γυναικείας επιτροπής της αγροτικής οργάνωσης Copa  σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες προσφέρουν ποικιλομορφία, σταθερότητα και δημιουργικότητα στις αγροτικές οικογένειες και στις αγροτικές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της πρόσκλησης οι συνεργασίες των γυναικών στον αγροτικό χώρο μπορεί να μην έχουν πολύ μεγάλη ιστορία αλλά φαίνεται να έχουν μπροστά τους ένα λαμπρό μέλλον. 36 χρόνια έχουν περάσει από τη δημιουργία του πρώτου γυναικείου συνεταιρισμού στην Πέτρα της Λέσβου ως μέσον για την ενεργή ένταξη των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία.

Σήμερα, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 140 συλλογικά σχήματα γυναικών (με τη μορφή συνεταιρισμών και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ). Το αντικείμενο αυτών; Κυρίως μεταποίηση τοπικών αγροτικών προϊόντων και δευτερευόντως η παραγωγή ειδών οικοτεχνίας/χειροτεχνίας και η προσφορά υπηρεσιών αγροτουρισμού. Χάρη στις προσπάθειες των γυναικών αυτών διατηρείται ζωντανός ένας υπέροχος διατροφικός πολιτισμός βασισμένος σε αγνά και ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής γης, αλλά και μια πλούσια πολιτιστική παράδοση που αποτυπώνεται σε χειροτεχνήματα μοναδικά σε χρώματα και αισθητική.

Οι συνεργασίες όμως των γυναικών της υπαίθρου δεν περιορίζονται σε αυτές μόνο τις προσπάθειες. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από γυναικείες πρωτοβουλίες, όπως το Women Associations και το Mama’s Flavours αναδεικνύεται ο πλούτος των μοναδικών γεύσεων που είναι σε θέση να μας προσφέρουν οι συνεργασίες των γυναικών της υπαίθρου.

Skip to content