Επιτυχημένα παραδείγματα συνεταιρισμών στην αγορά των ΠΟΠ προϊόντων – Μέρος 3ο
ΠΟΠ ελαιόλαδο

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα μας στους συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ΠΟΠ προϊόντων. Μετά την παρουσίαση επιτυχημένων Συνεταιρισμών που παράγουν ελληνικά ΠΟΠ τυριά και ΠΟΠ κρασιά, το τρίτο μέρος καλύπτει τον κλάδο του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.

Το ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστεί ως ένας μεγάλος θησαυρός της Ελλάδας που ξέρει μόνο να γοητεύει. Με το λαμπερό του χρώμα, με το ιδιαίτερο του άρωμα, με την υπέροχη του γεύση. Ένας θησαυρός με ιστορία τόσο μεγάλη όσο και η ιστορία της Ελλάδας. Στη χώρα μας έχουν αναγνωριστεί ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ 30 ελαιόλαδα, με την πλέον πρόσφατη προσθήκη αυτή του ΠΟΠ ελαιολάδου Μάκρης.

Από την άλλη οι επιτραπέζιες ελιές μας είτε μεγάλες είτε μικρές, είτε πράσινες, ξανθές ή μαύρες είναι πάντα εξαιρετικές. 11 από αυτές έχουν αναγνωριστεί ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Αναμφίβολα, η πορεία των ελαιοκομικών προϊόντων της χώρας μας παρουσιάζει προβλήματα. Παρά το γεγονός αυτό, αρκετές επιχειρήσεις (συνεταιριστικές και ιδιωτικές), έχουν να επιδείξουν αξιόλογη πορεία. Η πορεία αυτή αποδίδεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσδίδεται στα προϊόντας τους με τον χαρακτηρισμό τους ως ΠΟΠ.

Γνωρίστε τρεις δραστήριους ελαιοπαραγωγικούς συνεταιρισμούς που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν.

 

Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας (Α.Ε.Σ.Σ.) ιδρύθηκε το έτος 1949 και απαρτίζεται από 1.600 μέλη από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδας. Αποτελεί τον μεγαλύτερο Συνεταιρισμό παραγωγής και εμπορίας βρώσιμης ελιάς στην Ελλάδα. Με καλλιεργητική παράδοση, άνω των 70 χρόνων και με σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις αποτελεί σημείο αναφοράς  για τον κλάδο.Η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται στην περιοχή είναι η Κονσερβολιά που μας χαρίζει την ΠΟΠ Κονσερβολιά Στυλίδας.  Η ποικιλία αυτή παράγει επιτραπέζιες ελιές που διακρίνονται για την τραγανή και πλούσια σάρκα τους καθώς και τη φρουτώδη γεύση τους. Όλα τα προϊόντα του Συνεταιρισμού, κυκλοφορούν στην αγορά με την εμπορική επωνυμία Elisti (ελιές πράσινες και πράσινες βιολογικές, µαύρες και µαύρες βιολογικές, εκπυρηνωµένες, γεµιστές, κοµµένες σε φέτες και µισές αλλά και πάστα ελιάς).

 

 

Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Ροβιών

Λένε ότι οι καλύτερες ελιές είναι από τις Ροβιές. Με σάρκα τραγανή, πλούσια, ιδιαίτερη γεύση και χρώμα κατά κανόνα πράσινο. Δεν είναι άλλες από τις ΠΟΠ Κονσερβολιές Ροβιών  που παράγονται αποκλειστικά από τον ομώνυμο Συνεταιρισμό. Ένας Συνεταιρισμός που αριθμεί 130 άτομα και σχεδόν 40 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Όραμα του Συνεταιρισμού είναι η αειφορία, μέσω της βιολογικής καλλιέργειας των ελαιώνων και τη φυσική επεξεργασία των ελιών σε άλμη.Έτσι, οι ελιές διατηρούν όλα τα ευεργετικά τους συστατικά σε αντίθεση με εκείνες που επεξεργάζονται με την Ισπανική μέθοδο.Οι πράσινες βιολογικές ελιές ποικιλίας ΠΟΠ Κονσερβολιά Ροβιών, οι μαύρες ελιές ποικιλίας Καλαμών, οι γεμιστές ελιές (με αμύγδαλο, πιπεριά Φλωρίνης, σκόρδο, λεμόνι) και οι πάστες ελιάς  κυκλοφορούν ως βιολογικά προϊόντα στην αγορά της Ελλάδας και σε ιδιαίτερα απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.

 

 

Αγροτικός Συνεταιρισμός Γερακίου

Στους πρόποδες του Πάρνωνα, στο ιστορικό Γεράκι πριν από 75 χρόνια περίπου δημιουργήθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμος Γερακίου. Ένας συνεταιρισμός που εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς στον τομέα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς. Με περισσότερα από 400 μέλη που καλλιεργούν με ιδιαίτερη φροντίδα τα ελαιόδεντρα τους και, με σύγχρονες εγκαταστάσεις ο ΑΣ Γερακίου καταφέρνει κάθε χρόνο να τροφοδοτεί την αγορά με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Λακωνία. Ένα ελαιόλαδο που χαρακτηρίζεται από την ισορροπία μεταξύ πικράδας και απαλής πιπεράτης επίγευσης σε συνδυασμό με πλούσια φρέσκα αρώματα. Πολύ πιο φημισμένη ωστόσο είναι η παρουσία του ΑΣ Γερακίου στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς.  Οι ποσότητες ελιάς Καλαμών που παράγει κάθε χρόνο γίνονται ανάρπαστες.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες

https://stylidacoop.eu/

http://roviesolives.gr/

https://deligate.gr/category/olive

https://deligate.gr/category/oil

 

Skip to content