Επιτυχημένα παραδείγματα συνεταιρισμών στην αγορά των ΠΟΠ προϊόντων – Μέρος 4ο
συνεταιρισμοι ποπ προϊοντα

Κλείνουμε το αφιέρωμα μας με τα επιτυχημένα παραδείγματα συνεταιρισμών στην αγορά των ΠΟΠ προϊόντων, με την παρουσίαση 4 συνεταιρισμών οι οποίοι με τη δραστηριότητά τους έχουν καταφέρει να κάνουν διάσημα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα ΠΟΠ Μήλα Ζαγοράς, τα ΠΟΠ Ροδάκινα Νάουσας, τον ΠΟΠ Κρόκο Κοζάνης, την ΠΟΠ Μαστίχα Χίου και την ΠΟΠ Κορινθιακή Σταφίδα Βοστίτσα.

Σημειώνουμε για μια ακόμη φορά ότι η συνεισφορά των πέντε αυτών συνεταιρισμών αλλά και πολλών ακόμη παραμένει ανεκτίμητη. Όχι μόνο γιατί συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση αλλά και στη διατήρηση της μεγάλης ποικιλότητας των ελληνικών προϊόντων.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου

O μοναδικός συνεταιρισμός που έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με περισσότερα από 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας (ιδρύθηκε το 1916) έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε πρότυπο συλλογικής δομής. Το όνομά του είναι ταυτισμένο με τα μήλα Ζαγοράς Πηλίου. Μήλα κατακόκκινα με πλούσια και χορταστική γεύση που το κάθε ένα φέρει στη γυαλιστερή του επιφάνεια του αυτοκόλλητο με το σήμα Zagorin.  Με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησε η διαδικασία ένταξης του μήλου Ζαγοράς Πηλίου αλλά και του Φιρίκι Πηλίου στον ευρωπαϊκό κατάλογο των προϊόντων. Διαθέτει υπερσύγχρονο ιδιόκτητο συγκρότημα ψυγείων – διαλογητηρίων, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων με δυνατότητα αποθήκευσης-συντήρησης άνω των 10.000 τόνων και, διαλογή με αυτόματα ηλεκτρονικά διαλογητήρια. Τα μοναδικά μήλα αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα του ΑΣ Ζαγοράς (αχλάδια, κεράσια, ακτινίδια, κλπ) παράγονται σύμφωνα με το μοντέλο της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

 

Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας

Όταν ένα φρούτο όπως το ΠΟΠ Ροδάκινο Νάουσας αποκτά το δικό του ιδιαίτερο όνομα, από πίσω δεν μπορεί παρά μόνο να υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε στη Νάουσα το 1926 από μερικούς παραγωγούς οι οποίοι ίδρυσαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας. Σχεδόν 100 χρόνια μετά ο Συνεταιρισμός, με 850 μέλη έχει μετεξελιχθεί σε μια επιχείρηση με σύγχρονες εγκαταστάσεις διαλογής και αποθήκευσης. Έτσι, έχει καταφέρει να διεισδύσει σημαντικά σε μεγάλες διεθνείς αγορές της Ευρώπης, της Ρωσίας, της Αραβικής Χερσονήσου κ.α. Εφαρμόζοντας ένα δυναμικό σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγής και διαρκείς ελέγχους σε όλη την παραγωγική διαδικασία τοποθετεί στην αγορά κάθε χρόνο κεράσια, νεκταρίνια, μήλα, δαμάσκηνα και φυσικά τα ζουμερά, δροσιστικά και ιδιαίτερα θρεπτικά ΠΟΠ Ροδάκινα Νάουσας.

 

 

Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης

Ο κρόκος καλλιεργείται στην περιοχή της Κοζάνης από τον 17ο αιώνα. Με λίγα μόνο στίγματα μπορούμε να δώσουμε ένα ιδιαίτερο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα και γεύση σε μια μεγάλη ποικιλία φαγητών και γλυκών.  Μέχρι το 1966 η διακίνηση και εμπορία γινόταν μέσω κυκλωμάτων χονδρεμπόρων, οι οποίοι έπαιρναν το προϊόν από μεμονωμένους παραγωγούς σε χαμηλές τιμές. Η έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας και η αδυναμία διερεύνησης της διεθνούς αγοράς, οδήγησαν το 1966 στην ίδρυση του Ελεύθερου Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών. Το 1971 ο συνεταιρισμός μετονομάστηκε σε Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης. Στον Συνεταιρισμό συμμετέχουν περίπου 1000 μέλη που έχουν την υποχρέωση να παραδίδουν το προϊόν στον Συνεταιρισμό για κοινή διαχείριση. Με ετήσια παραγωγή της τάξης των 3000 τόνων ο φημισμένος ΠΟΠ Κρόκος Κοζάνης διοχετεύεται στην ελληνική και τη διεθνή αγορά.

 

 

Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου δραστηριοποιείται από το 1938 έχοντας μια μεγάλη ευθύνη: την αποκλειστική διαχείριση της φυσικής μαστίχας Χίου. Ενός προϊόντος που χαρακτηρίζεται ως θρυλικό από κάθε άποψη. Ενός προϊόντος που δεν είναι μόνο ΠΟΠ. Έχει χαρακτηριστεί και από τον Ε.Ο.Φ (το 2016) ως φυσικό φάρμακο φυτικής προέλευσης. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η καλλιέργεια της μαστίχας Χίου αποτελεί και μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το 2002 η ΕΜΧ με μια κίνηση – τομή,  ιδρύει τη θυγατρική Mediterra καταφέρνοντας έτσι να συνεχίσει την ανάπτυξή της. Ως αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής ήταν η προβολή και προώθηση της χιώτικης μαστίχας μέσα από τα γνωστά καταστήματα mastihashop.

 

 

 

Παναγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών ιδρύθηκε το 1935 στο Αίγιο Αχαΐας και αποτελείται από 26 πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, με σύνολο 6.000 περίπου ενεργών μελών. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της επεξεργάζεται τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα η οποία αποτελεί παραδοσιακό προϊόν της περιοχής. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι μια από τις πιο δύσκολες ανά τον κόσμο αφού καλλιεργείται σε υψόμετρο άνω των 700 μέτρων. Σήμερα, η Π.Ε.Σ. αποτελεί την κύρια εταιρία επεξεργασίας και εξαγωγής Κορινθιακής Σταφίδας εξάγοντας περίπου το 60% της συνολικής ετήσιας παραγωγής. Συγκεντρώνει, τυποποιηθεί και εξάγει περίπου το 90% της ανώτερης ποιότητας Κορινθιακής Σταφίδας «ΒΟΣΤΙΤΣΑ Π.Ο.Π» καθώς και σημαντικές ποσότητες των τύπων “Gulf” και “Provincial”. Οι κύριες αγορές εξαγωγής είναι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε (κυρίως Αγγλία, Ολλανδία) αλλά και τρίτες χώρες όπως η Αυστραλία, οι Η.Π.Α. κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες

https://deligate.gr/category/fruit

https://deligate.gr/category/other

 

 

Skip to content