Μια σημαντική νίκη για την Ένωση Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας

Η προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες με πρωτοβουλία της Ένωσης “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας” άρχισε να αποδίδει καρπούς. Πρόσφατα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της κατάφερε να ανακόψει αίτηση προς το Πολωνικό Γραφείο Σημάτων για καταχώριση του σήματος wines of Macedonia σε κρασιά από τα Σκόπια. Η σχετική αίτηση είχε κατατεθεί από ενδιαφερόμενο με εμπορικά συμφέροντα στη Βόρεια Μακεδονία.

Η επιτυχία αυτή αποδεικνύει ότι η διεθνής προστασία της ΠΓΕ Μακεδονία είναι και δυνατή και απαραίτητη. Ταυτόχρονα όμως καταδεικνύει ότι η προστασία της κληρονομιάς της Μακεδονίας δεν μπορεί να είναι ευκαιριακή. Πρέπει να εμπεδώνεται από όλους στην πράξη με κάθε ευκαιρία. Ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών η ανάγκγη για εγρήγορση γύρω από τη χρήση του όρου «Μακεδονία», καθίσταται όλο και μεγαλύτερη . Το όνομα «Μακεδονία» μπορεί να είναι συστατικό του ονόματος του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο απαιτείται σημαντική ενεργοποίηση προκειμένου να αποφεύγονται καταστρατηγήσεις και παράνομες χρήσεις της συγκεκριμένης Γεωγραφικής Ένδειξης από οινοπαραγωγούς και διανομείς στο εξωτερικό.

Ποια όμως είναι η Ένωση Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας;

Είναι μια εταιρεία πρωτοποριακή από την ίδρυσή της. Ξεκίνησε το 1993, όταν 13 οραματιστές οινοπαραγωγοί από τη Μακεδονία ίδρυσαν την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας». Μετά από κάποιες αλλαγές στην επωνυμία της, το 2019 απέκτησε την τρέχουσα επωνυμία της, “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας” με στόχο να αποδώσει πρωταρχικό ρόλο στον ίδιο τον δημιουργό των ποιοτικών επώνυμων οίνων της Βόρειας Ελλάδας.

Οι οινοπαραγωγοί–μέλη που συνεργάζονται στην Ένωση, διάνυσαν πολύ δρόμο μαζί. Πήραν σημαντικές αποφάσεις και δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα συλλογικό έργο, διαμορφώνοντας και προλαβαίνοντας τις εξελίξεις των ελληνικών οινικών πραγμάτων. Οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», τα κρασιά που καθένας τους δημιουργεί με το προσωπικό του άγγιγμα, αποτελούν τη βάση της συνεργασίας τους.

Με πρωτοβουλία και αποκλειστική υποστήριξη των μελών της, δημιούργησε δύο καταξιωμένους θεσμούς για το ελληνικό κρασί:

  • τους δρόμους του κρασιού της Βορείου Ελλάδος (www.wineroads.gr). Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο οινοτουριστικό δίκτυο και οινοτουριστική πρόταση με επισκέψιμα οινοποιεία και προτάσεις για διαμονή, εστίαση, τοπικά προϊόντα, εναλλακτικές δραστηριότητες και τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος.
  • τον διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης (www.tiwc.gr), όπου παρουσιάζεται κάθε χρόνο στο ελληνικό κοινό ο πλούτος κυρίως της οινοποιίας από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Επιπλέον, έχει καθιερώσει την ετήσια εκδήλωση γευσιγνωσίας κρασιών και αποσταγμάτωνμε τίτλο «ΒορΟινά» και την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου η οποία, από το 2019 γιορτάζεται την 1 Νοεμβρίου ημέρα που θεωρητικά συμβαδίζει με την πλήρη ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας.

 

Skip to content