Προς το τέλος ενός μεγάλου επιχειρησιακού προγράμματος βαδίζει ο ΑΣ Κριτσάς

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κριτσάς διανύει ήδη το 5ο έτος του ως αναγνωρισμένη Οργάνωση Παραγωγών στον Τομέα Ελαιολάδου. Με την ιδιότητα της Οργάνωσης Παραγωγών έχει καταφέρει μέχρι τώρα να ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία ένα τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα για την περίοδο 2015-2018 και βαδίζει προς την ολοκλήρωση του δεύτερου τριετούς προγράμματος που καλύπτει την περίοδο 2018-2021.

Το τρέχον πρόγραμμα αποτελεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος πρόγραμμα από τα περίπου 90 που ενέκρινε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Απρίλιο 2018 με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1.200.000 €

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει έναν κυρίαρχο στόχο που εξυπηρετείται μέσω πολλαπλών παρεμβάσεων. Ο σταθερός στόχος του ΑΣ Κριτσάς δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της ποιότητας παραγωγής του φημισμένου του ελαιολάδου που πριν από μερικούς μήνες αναγνωρίστηκε και από την Ε.Ε. ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Η βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής ελαιολάδου δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Έχει πολύ συγκεκριμένες πτυχές οι οποίες ξεκινούν από το χωράφι και ολοκληρώνονται με την εμφιάλωση του ελαιολάδου. Ο ΑΣ Κριτσάς για να εξασφαλίσοει τη βελτίωση αυτή έχει υλοποιήσει ένα πλήθος ενεργειών.

Ποιες είναι οι ενέργειες αυτές;
  • Εφαρμογή του μοντέλου της ολοκληρωμένης διαχείρισης στο σύνολο των παραγωγών που αποτελούν μέλη της Οργάνωσης. Περισσότερα από 340 μέλη του ΑΣ συμμετέχουν στην ολοκληρωμένη διαχείριση η οποία με σκοπό την εύρεση της βέλτιστης ισορροπίας μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος, της βέλτιστης από ποιοτική και ποσοτική άποψη παραγωγή ελαιοκάρπου και την ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων στις καλλιεργητικές δραστηριότητες.
  • Πιλοτικές δράσεις για την εφαρμογή πρακτικών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους. Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο οι παραγωγοί του ΑΣ Κριτσάς καλούνται να καλλιεργήσουν σε όλο και πιο αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο ούτε μια στιγμή δεν έχουν σταματήσει να θεωρούν τη γης τους ,  το έδαφος τους, ως πηγή ευημερίας.  Στο πλαίσιο αυτό, πλέον της εφαρμογής χλωρής λίπανσης και χρήσης χορτοδοτικών φυτών περιλαμβάνεται και η για πρώτη φορά εφαρμογή υδρολίπανσης.
  • Εφαρμογή εναλλακτικών τεχνικών για την καταπολέμηση του δάκου οι οποίες μέχρι τώρα μας δίνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
  • Υιοθέτηση τεχνικών που εξυπηρετούν τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στο στάδιο της καλλιέργειας
  • Αναβάθμιση των συστημάτων και των τεχνικών άρδευσης. Αφενός συνίσταται στην παρακολούθηση των μετεωρολογικών δεδομένων και στην έκδοση οδηγιών για άρδευση. Αφετέρου περιλαμβάνει την αντικατάσταση στοιχείων των ατομικών δικτύων άρδευσης για τον περιορισμό των απωλειών του πολύτιμου νερού
  • Επαναλαμβανόμενοι κύκλοι κατάρτισης των παραγωγών σε θέματα που σχετίζονται με τις καλλιεργητικές δραστηριότητες (π.χ λίπανση, φυτοπροστασία, κλάδεμα, συγκομιδή κλπ)
  • Υιοθέτηση συστημάτων ασφάλειας και ιχνηλασιμότητας στις εγκαταστάσεις παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου.

Οι παραπάνω ενέργειες μπορεί να φαίνονται ως μη αναγκαίες. Ωστόσο συνθέτουν το αναγκαίο υπόβαθρο για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η επένδυση που έχει γίνει για τη βελτίωση των παραγωγικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.

Η απορρόφηση δύο γειτονικών συνεταιρισμών

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος και μετά την απορρόφηση των δύο γειτονικών συνεταιρισμών (Λακκωνίων και Πρίνας) ο ΑΣ Κριτσάς προχώρησε στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων τους, διαμορφώνοντας δύο νέους χώρους παραλαβής ελαιοκάρπου. Το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που τίθεται σε πλήρη λειτουργία. Ο καρπός που προσκομίζουν τα μέλη του συνεταιρισμού στους δύο σταθμούς παραλαβής, αποφυλλώνεται και ζυγίζεται και εν συνεχεία μεταφέρεται με παλετοκιβώτια στην κεντρική εγκατάσταση. Εκεί γίνεται η έκθλιψη του ελαιοκάρπου με τη μέθοδο της κοινής άλεσης. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το νέο αυτό μοντέλο πέραν των κτιριακών βελτιώσεων  και της προμήθειας του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού πραγματοποιήθηκαν η προμήθεια ενός φορτηγού μεταφοράς παλετοκιβωτίων, ενός κλάρκ καθώς και η ηλεκτρονική διασύνδεση των τριών μονάδων (κεντρική και 2 περιφερειακές) για τη μεταφορά των αναγκαίων πληροφοριών.

Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα ο ΑΣ προχώρησε και στην υλοποίηση ενεργειών διάδοσης και προβολής της δραστηριότητας του. Ενδεικτικά αυτές περιλαμβάνουν την παραγωγή ενός ολιγόλεπτου video στο οποίο συμπυκνώνεται όλη η διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου , η συμμετοχή σε εκθέσεις, η ανάδειξη των βραβεύσεων του ελαιολάδου αλλά και πολλών άλλων θεμάτων μέσα από το δικτυακό τόπο www.kritsacoop.gr και τα αντίστοιχα social media καθώς και η, σε πολύ σύντομο χρόνο, έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού μας καταστήματος

Με όλη αυτή την προσπάθεια ο ΑΣ Κριτσάς συνεχίζει την πορεία του διατηρώντας σταθερή μια δέσμευσή. Κάθε σταγόνα από το λάδι που βγαίνει με ψυχρή έκθλιψη από το ελαιοτριβείο μας, να έχει σταθερά την καλύτερη γεύση.

Skip to content