ΑΣ Ζαγοράς: 100 και πλέον χρόνια πρωτοπόρος

Στα 100 και πλέον χρόνια λειτουργίας του, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου έχει μάθει να μας εντυπωσιάζει. Με μια εξαιρετική πορεία από την ημέρα που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα έχει καταφέρει, με τα μήλα του, να διεισδύσει σε κάθε ελληνικό και όχι μόνο σπίτι. Μια πορεία που σύμφωνα με τον Προέδρο του Διοκητικού του Συμβουλίου, κ. Ιωάννη Κράββαρη, οφείλεται στη σταθερή προσήλωση του Συνεταιρισμού στο τρίπτυχο: προστασία φυσικού περιβάλλοντος, ωφέλεια παραγωγού, διασφάλιση υψηλής ποιότητας στον καταναλωτή.

Το γεγονός και μόνο ότι έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μορφή κοινωνικής και αλληλέγγυας συνεταιριστικής οργάνωσης αποτελεί μια άνευ προηγουμένου επιτυχία. Μια επιτυχία που πλαισιώνεται από πολλούς άλλους σημαντικούς σταθμούς στην πολύχρονη πορεία του.

Ας δούμε μερικούς από αυτούς .

Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1916 από 200 περίπου παραγωγούς λίγο μετά την ψήφιση του Νόμου 602/1915 περί Συνεταιρισμών. Η πρώτη του επωνυμία: Συνεταιρισμός Πωλήσεως Γεωργικών Προϊόντων Ζαγοράς. Στόχος του η βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας και εμπορίας προϊόντων της περιοχής όπως πατάτες, κάστανα, φουντούκια, μήλα και καρύδια.

Λίγα χρόνια μετά, το 1922 καθιερώνεται η υποχρεωτική παράδοση του συνόλου της παραγωγής των συνεταίρων στην Οργάνωση. Ένα βήμα σημαντικό για την περαιτέρω ανάπτυξη του.

Η περίοδος 1955 -1960 αποτέλεσε ένα διάστημα με ραγδαία εξάπλωση της καλλιέργειας μήλων και ειδικότερα της ποικιλίας Starking Delicious. Η συγκεκριμένη ποικιλία είχε εισαχθεί στην περιοχή περίπου πριν 20 χρόνια. Μέχρι την περίοδο αυτή καλλιεργούνταν διάφορες παλιές ποικιλίες μήλων όπως οι μανιές, τα σκιούπια, τα γουάϊν, τα μπελφόρ, οι ρενέδες και κυρίως τα φυρίκια που αποκαλούνται «ο βασιλιάς των μήλων».

Το 1965 ξεκινά ο ΑΣ Ζαγοράς ξεκινά τη λειτουργία Πρατηρίου στην Κεντρική Λαχαναγορά Ρέντη το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα στην ίδια θέση. Λίγα χρόνια αργότερα ξεκινά και το πρατήριο του Συνεταιρισμού στην Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης.

Το 1971 δημιουργείται ο πρώτος πυρήνας των σημερινών ψυκτικών εγκαταστάσεων. Από τότε πραγματοποιούνται διαρκώς επενδύσεις σε κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Οι εγκαταστάσεις αυτές έφτασαν σε κάποιο σημείο να θεωρούνται οι μεγαλύτερες ψυκτικές εγκαταστάσεις των Βαλκανίων.

Το 1982 αξιοποιούνται οι διατάξεις του του Καν. 1035/72 της ΕΟΚ  και αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ως Ομάδα Παραγωγών. Παράλληλα το ίδιο έτος ανακηρύσσεται «Συνεταιρισμός πιλότος» από το Υπουργείο Γεωργίας.

Το γνωστό αυτοκόλλητο με το σήμα «ZAGORIN» που συναντούμε σε κάθε μήλο που παράγουν τα μέλη του ΑΣ Ζαγοράς, ξεκίνησε να επικολλάται στα μήλα του Συνεταιρισμού το 1996. Ήταν η ίδια χρονιά που ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταχώρισης της ονομασίας «Μήλα Ζαγοράς Πηλίου» στο Μητρώο της ΕΕ για τις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ). Η διάκριση αυτή καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη καθώς πρόκειται για τον πρώτο φορέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έλαβε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για μήλα.

Τo 2016 συμπληρώθηκαν τα πρώτα 100 χρόνια του Συνεταιρισμού. Ένας αιώνας ιστορίας που συμπυκνώθηκε σε ένα υπέροχο δίτομο λεύκωμα που εκδόθηκε το 2017. Το ίδιο έτος προκηρύσσεται και ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την υγιεινή διατροφή με τίτλο «Ένα μήλο την ημέρα». Ένας διαγωνισμός ο οποίος είχε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

2018, ένα έτος σταθμός. Ένα έτος κατά το οποίο ο ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου κατάφερε να κερδίσει ίσως τη πλέον σημαντική του διάκριση. Εγγράφεται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μορφή κοινωνικής και αλληλέγγυας συνεταιριστικής οργάνωσης. Παράλληλα αποσπά το βραβείο ανώτερης γεύσης (Superior Taste Award), από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας για το Πετιμέζι ZAGORIN από Π.Ο.Π. Φιρίκια Πηλίου. Ένα προϊόν που  παράγεται από τον ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου σε αποκλειστική συνεργασία με τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς

Πρόσφατα (2020) κατάφερε να κερδίσει ένα ακόμη βραβείο. Το Χρυσό Βραβείο Γεύσης στην κατηγορία Ελληνικά Προϊόντα – Έλληνες Παραγωγοί του διαγωνισμού Best Greek Food Awards. Η διοργάνωση «Best Greek Food Awards» αποτελεί μία πρωτότυπη διαδικασία διάκρισης, αφού συλλέγει και επεξεργάζεται για 120 ημέρες ότι κριτική (θετική ή αρνητική) καταγράφουν οι μηχανές αναζήτησης, όπως το Google, το Tripadvisor, το Foursquare, το Ask4food, αλλά και τα Social Media όπως Facebook, Instagram, Twitter, Youtube παράλληλα με δεκάδες άλλες μικρότερες μηχανές αναζήτησης παγκοσμίως, βγάζοντας ένα ασφαλές, αδιαμφισβήτητο και “διάφανο” αποτέλεσμα.

 

Skip to content