Νότιο Αιγαίο: ο βραβευμένος γαστρονομικός προορισμός της Ευρώπης
Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου

Σήμερα αποφασίσαμε να σας ταξιδέψουμε. Σε έναν τόπο που είμαστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή της ζωής σας τον έχετε επισκεφτεί ή ονειρευτήκατε να τον επισκεφτείτε. Σε έναν τόπο που η γοητεία του πηγάζει από τον κατακερματισμό του. Ναι καλά καταλάβατε: κρουαζιέρα στο Αιγαίο θα σας πάμε. Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Ένα σύμπλεγμα 52 μικρών και μεγάλων νησιών που όλα βρέχονται από τη θάλασσα του Νότιου Αιγαίου. Με ιστορία που υπερβαίνει τα τριάμισι χιλιάδες χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων οι κάτοικοί τους δεν κατάφεραν μόνο να δαμάσουν τη μοναχικότητα τους, ελέω των θαλάσσιων συνόρων τους, αλλά και να αναδείξουν σε όλο τον κόσμο την υπέροχη μοναδικότητά τους.

Ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών τους κάθε χρόνο αποτελεί αδιάψευστό μάρτυρα της έλξης που ασκούν. Μια έλξη που απορρέει από το ιδιαίτερο φυσικό τους τοπίο και την πλούσια πολιτιστική τους παράδοση. Μια παράδοση που εκφράζεται με τον πιο γνήσιο τρόπο μέσα από την γαστρονομική κουλτούρα του κάθε νησιού.

Η τόσο όμοια και ταυτόχρονα τόσο διαφορετική γαστρονομική κουλτούρα που συναντούμε στο Νότιο Αιγαίο μόνο τυχαία δεν είναι. Τα φτωχά και λιγοστά εδάφη, το ιδιαίτερο μικροκλίμα, οι ουκ ολίγοι κατακτητές, οι άξιοι ναυτικοί, η φαντασία της νοικοκυράς (που τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε έμπνευση για διάσημους chefs)όλα αυτά,  ήταν και παραμένουν μονοπάτια, που το καθένα μόνο του και όλα μαζί οδηγούν σε έναν προορισμό. Ένα γαστρονομικό προορισμό, που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσα από συντονισμένες προσπάθειες, διεκδίκησε και πέτυχε να αναδείξει, με μία σημαντική κατάκτηση. Του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας Ευρώπης» για το 2019.

 

Το ξεκίνημα της προσπάθειας

Πέντε χρόνια πριν τέθηκαν τα θεμέλια της μεγάλης αυτής επιτυχίας. Ήταν Ιούλιος του 2016 όταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατέθεσε στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT) την υποψηφιότητα της για τη διεκδίκηση του τίτλου. Μια υποψηφιότητα που έτυχε μεγάλου ενθουσιασμού και σημαντικής υποστήριξης από όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Σύνδεσμοι Ξενοδόχων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Ομάδες Παραγωγών, Επιμελητήρια, εστιατόρια, chefs, ταξιδιωτικά γραφεία και απλοί πολίτες από όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, καθώς όλοι αναγνώρισαν σε αυτή πολλές και σημαντικές προοπτικές, όπως

  • να παγιωθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη συνείδηση του επισκέπτη ως γαστρονομικός τουριστικός προορισμός
  • να ενισχυθούν οι σχέσεις της αλυσίδας από τον παραγωγό έως και τον καταναλωτή
  • να διευρυνθεί ο αριθμός των πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων
  • να δοθεί ώθηση στην ενασχόληση των κατοίκων των νησιών με τη γη
  • να αυξηθεί η χρήση των τοπικών προϊόντων σε όλη την τουριστική αλυσίδα

Με βαθιά πίστη στις προοπτικές αυτές, όλοι οι συντελεστές της προσπάθειας, εργάστηκαν άοκνα αναπτύσσοντας τη στρατηγική της υποψηφιότητας. Μια στρατηγική που οδήγησε στην επιτυχία.

 

Η μεγάλη επιτυχία

Λίγους μήνες μετά, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, παραλάμβανε την τιμητική πλακέτα με τη μεγάλη διάκριση. Ο τίτλος της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η στρατηγική της υποψηφιότητας είχε αποδειχθεί σωστή. Κατά την τελετή ο Περιφερειάρχης εκφράζοντας την ικανοποίησή του δήλωνε: «Η διάκριση αυτή της Περιφέρειας δεν είναι διάκριση μόνο τοπικής, αλλά και εθνικής εμβέλειας. Είναι μια διάκριση που αποδεικνύει τις ανεξάντλητες δυνατότητες και προοπτικές που έχει αυτός ο τόπος και που οφείλουμε να αναζητήσουμε και να αναδείξουμε διεθνώς, όπως ακριβώς του αξίζει».

Από εκείνη τη μέρα και για τα επόμενα χρόνια άρχισαν να ξεδιπλώνονται ποικίλες δράσεις,  οι οποίες κορυφώθηκαν το 2019. Δράσεις που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν την ευκαιρία σε:

  • χιλιάδες επισκέπτες να γνωρίσουν τον πλούτο της διαφορετικότητας που ξεκινά από τα τοπικά προϊόντα και εκτείνεται μέχρι τους ποικίλους τρόπους κατανάλωσης, παρουσίασης και σερβιρίσματος τους ενθαρρύνοντας τάσεις δημιουργικότητας.
  • πολλούς παραγωγούς να ταξιδέψουν τα μοναδικά τους προϊόντα σε διεθνείς και πανελλήνιες εκθέσεις, ενθαρρύνοντας την εξωστρέφεια τους
  • εκατοντάδες μαθητές να μυηθούν στα μυστικά της υγιεινής διατροφής μέσα από ειδικές εκδηλώσεις
  • δημιουργικούς σεφ  να ξεδιπλώσουν με μαεστρία  το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους, παρουσιάζοντας σε εκδηλώσεις και σε τοπικούς, ελληνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς διαγωνισμούς,  πιάτα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες γευστικές απαιτήσεις, βασισμένα σε τοπικά προϊόντα, κερδίζοντας όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά και σημαντικές διακρίσεις, όπως τον τίτλο European Young Chef Award to 2016 και το 2019

Και το ταξίδι συνεχίζεται. Όσο τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι ο απόλυτος προορισμός για χιλιάδες επισκέπτες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες, τόσο θα αναπτύσσονται προσπάθειες για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας.

Η διάκριση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια Ευρώπης» για το έτος 2019 ήταν μόνο το ξεκίνημα.

 

Ο θεσμός της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης

Ο θεσμός European Region of Gastronomy είναι μια σχετικά νέα δράση του IGCAT.

Το IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism)είναι ένα διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο εμπειρογνωμόνων που στοχεύει να ενδυναμώσει και να διευκολύνει τις τοπικές κοινότητες ώστε να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες της ιδιαίτερης διατροφής, του πολιτισμού, των τεχνών, του βιώσιμου τουρισμού και των άλλων τοπικών τους πόρων.

 

Πηγή: pop-products.gr

Skip to content