Τα δικαιολογητικά για την χορήγηση βεβαίωσης εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων
Τα δικαιολογητικά για την χορήγηση βεβαίωσης εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση βεβαιώσεων εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) δίνει με έγγραφό του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα, για τη χορήγηση βεβαίωσης εγγραφής στο ΜΑΑΕ και τον έλεγχο για την απόδοση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη ή του κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης ή του επαγγελματία αγρότη νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει υποχρεωτικά, να προσκομίζεται για την απόδειξη της κατοχής αγροτικής εκμετάλλευσης και τον υπολογισμό του ετήσιου χρόνου απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση, αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του αντίστοιχου έτους με την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.

Χορήγηση βεβαιώσεων

Συμπληρωματικά, διευκρινίζεται ότι:

Έως και την ημερομηνία λήξης της υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022, για τη χορήγηση βεβαιώσεων ΜΑΑΕ λαμβάνονται υπόψη:

  • Στην περίπτωση κατά την οποία δεν έχει υποβληθεί η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, τα οικονομικά στοιχεία φορολογικού έτους 2021, σε συσχέτιση με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2021 και την ΕΑΕ έτους 2022, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκμετάλλευσης.
  • Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2022, σε συσχέτιση με την ΕΑΕ έτους 2022.

Από την ημερομηνία λήξης υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά στοιχεία φορολογικού έτους 2022, σε συσχέτιση με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2022 και την ΕΑΕ έτους 2023, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκμετάλλευσης

Τι ισχύει με την υποβολή για πρώτη φορά της ΕΑΕ 2023

Η ΕΑΕ έτους 2023, εφόσον υποβάλλεται για πρώτη φορά, λαμβάνεται υπόψη, σε συσχέτιση με τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2022, για τη χορήγηση βεβαιώσεων στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Στους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του ΜΑΑΕ.
  • Στους κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης, εφόσον έχει γίνει ένταξη του ενδιαφερόμενου στο κανονικό ή στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

Οι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης αποδεικνύουν την ένταξή τους στο κανονικό ή στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ με την προσκόμιση της εικόνας επιχείρησης (στοιχεία Μητρώου-Επιχείρησης) από την προσωποποιημένη πληροφόρηση μέσω της ψηφιακής πύλης my AADE ή με τη βεβαίωση έναρξης/μεταβολής εργασιών φυσικού προσώπου στη ΔΟΥ.

Για τη χορήγηση βεβαίωσης εγγραφής στο ΜΑΑΕ και την απόδοση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη ή του κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης για παρελθόντα έτη, τα δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να υποβληθούν στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΑΕ) είναι αυτά που ίσχυαν κατά περίπτωση, κατά τη χρονική περίοδο για την οποία αιτείται ο ενδιαφερόμενος χορήγηση βεβαίωσης.

Απλούστευση της διαδικασίας για την έκδοση βεβαίωσης επαγγελματία αγρότη

Η βεβαίωση του επαγγελματία αγρότη εκδίδεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), η οποία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φέρει την υπογραφή της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών και δεν χρήζει περαιτέρω επικύρωσης.

Ισχύει για το χρονικό διάστημα από 01-01-2023 έως 31-12-2023, με στοιχεία του φορολογικού έτους 2021. Αφορά τους επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι έχουν προκύψει από τους προβλεπόμενους διασταυρωτικούς ελέγχους, που διενεργήθηκαν από το Τμήμα Διαχείρισης Data Center Δικτύου και Βάσεων Δεδομένων της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Τμήμα Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του ΥπΑΑΤ. Οι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) των επαγγελματιών αγροτών θα αποσταλούν στην ΑΑΔΕ προς συμπλήρωση των κωδικών 037 και 038 του εντύπου Ε1 της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, φορολογικού έτους 2022.

Επιπλέον, εκδίδονται από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΑΕ) του ΥπΑΑΤ κατόπιν διοικητικού ελέγχου, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) οι βεβαιώσεις εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων που αφορούν τον κάτοχο αγροτικής εκμετάλλευσης, τον επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενο στον αγροτικό τομέα και τον ασκούντα αγροτική δραστηριότητα. Οι βεβαιώσεις αυτές φέρουν την υπογραφή της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών και δεν χρήζουν περαιτέρω επικύρωσης.

Skip to content