Επιτυχημένα παραδείγματα συνεταιρισμών στην αγορά των ΠΟΠ προϊόντων – Μέρος 2ο:

Συνεχίζουμε το μικρό μας αφιέρωμα στους συνεταιρισμούς που έχουν μια σημαντική παρουσία στην αγορά των ΠΟΠ προϊόντων. Μετά την παρουσίαση των 3 συνεταιρισμών που παράγουν ΠΟΠ τυριά σειρά έχουν σήμερα 3 δραστήριοι οινοποοητικοί συνεταιρισμοί. Κάθε ένας, πέρα από τη σημαντική του ιστορία έχει στο ενεργητικό του πολλαπλές και σημαντικές διακρίσεις για τα κρασιά που παράγει.

Στη χώρα μας έχουν κατοχυρωθεί 33 οίνοι ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) και άλλοι 114 ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε). Στην παραγωγή τους συμμετέχει μια πληθώρα ποικιλιών (γηγενών και ξενικών) που έχουν προσαρμοστεί στις κατά τόπους περιοχές χαρίζοντας μας μέσα από τη δεξιοτεχνία των οινοποιών εξαιρετικά κρασιά.

Γνωρίστε τους μαζί με τα υπέροχα κρασιά τους

Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου

Στο νησί της Σάμου η αμπελοκαλλιέργεια χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ακόμη και σήμερα συνεχίζει να αποτελεί την κυρίαρχη ενασχόληση των παραγωγών του νησιού οι οποίοι το 1934 ίδρυσαν την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου. Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου (ΕΟΣΣ) με 2.200 φυσικά μέλη εκτός από το ότι είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς συγκαταλέγεται και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας! Στις εγκαταστάσεις του παράγονται οι φημισμένοι γλυκοί οίνοι ΠΟΠ Σάμος αλλά και μια σειρά από ξηρά και ημίξηρα λευκά κρασιά. Όλα με πρώτη ύλη τα σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο άσπρο ή Μοσχάτο Σάμου όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται στο νησί. Το σαμιώτικο κρασί αποτελεί βασικό οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό έχοντας συγκεντρώσει εκατοντάδες διακρίσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη βράβευση τοποθετείται χρονολογικά το 1937. Η μέση ετήσια παραγωγή είναι κατά μέσο όρο 5 εκατομμύρια λίτρα και οι εξαγωγές ανέρχονται στο 70% της παραγωγής.

Στο νησί της Σάμου η αμπελοκαλλιέργεια χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ακόμη και σήμερα συνεχίζει να αποτελεί την κυρίαρχη ενασχόληση των παραγωγών του νησιού οι οποίοι το 1934 ίδρυσαν την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου. Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου (ΕΟΣΣ) με 2.200 φυσικά μέλη εκτός από το ότι είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς συγκαταλέγεται και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας! Στις εγκαταστάσεις του παράγονται οι φημισμένοι γλυκοί οίνοι ΠΟΠ Σάμος αλλά και μια σειρά από ξηρά και ημίξηρα λευκά κρασιά. Όλα με πρώτη ύλη τα σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο άσπρο ή Μοσχάτο Σάμου όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται στο νησί. Το σαμιώτικο κρασί αποτελεί βασικό οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό έχοντας συγκεντρώσει εκατοντάδες διακρίσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη βράβευση τοποθετείται χρονολογικά το 1937. Η μέση ετήσια παραγωγή είναι κατά μέσο όρο 5 εκατομμύρια λίτρα και οι εξαγωγές ανέρχονται στο 70% της παραγωγής.

 

Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας

Στην καρδιά της Αμπελουργικής Ζώνης Ρομπόλας, δεκάδες αμπελουργοί από τα Ομαλά και τις γύρω περιοχές δημιούργησαν το 1982 τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας, σε μια προσπάθεια να προστατέψουν αλλά και να αναδείξουν τη δυναμική του Κεφαλλονίτικου αμπελώνα. Σύντομα δημιούργησαν το δικό τους συνεταιριστικό οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της ζώνης της Ρομπόλας, σε υψόμετρο 410 μέτρων, κάτω από τις πλαγιές του Αίνου. Με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται το 85% περίπου της παραγωγής σταφυλιών Ρομπόλας της ζώνης. Η “ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας”, το “San Gerasimo’’, η “BIO Robola’’ τα “Linos ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου” τα “Brillante’’ το “Γλυκόρωγος”, είναι μερικά από τα εξαίρετα κρασιά του Συνεταιρισμού τα οποία διακινούνται στην επικράτεια αλλά και σε χώρες του εξωτερικού (ΗΠΑ, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία κοκ).

 

Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου αποτελεί τη συνέχεια της μέχρι το 2012 Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου.

Με ιστορία που φτάνει πίσω μέχρι το 1937, ξεκίνησε έχοντας ως κύρια δραστηριότητα τη συλλογή και εκκόκκιση του παραγόμενου γνωστού βαμβακιού της Λήμνου.  Σταδιακά ωστόσο στράφηκε στην οινοποίηση έχοντας ως πρώτες ύλες την ερυθρή ποικίλα του Λημνιού, μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες στον κόσμο, αλλά και τη λευκή ποικιλία του Μοσχάτου Αλεξανδρείας. Λειτουργώντας πάντα με βασικό κίνητρο τους ανθρώπους του τόπου και τις ανάγκες τους, παράγει στις σύγχρονες εγκαταστάσεις  του μια ευρεία γκάμα κρασιών με τις ενδείξεις Οίνοι ΠΟΠ Λήμνος και Οίνοι ΠΟΠ Μοσχάτος Λήμνου.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες

https://samoswine.gr/

https://www.orealios.gr/

http://www.limnoswines.gr/

https://deligate.gr/category/wine