Ποια είναι η άποψη που έχουν οι ίδιες οι Οργανώσεις Παραγωγών για τη σύσταση και τη λειτουργία τους; Ποια είναι τα οφέλη που οι ίδιες οι Οργανώσεις Παραγωγών έχουν αποκομίσει; Ποιοι είναι οι στόχοι που έχουν θέσει και τι δραστηριότητες αναπτύσσουν; Γιατί κάποιες Οργανώσεις Παραγωγών δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί;
Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις αποτυπώνονται στην πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Οργανώσεις Παραγωγών και τις δραστηριότητές τους στους τομείς του ελαιολάδου, του βόειου κρέατος και των αροτραίων καλλιεργειών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί για τις Οργανώσεις Παραγωγών μέχρι σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτή συμμετείχαν καταθέτοντας τις απόψεις τους 226 Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ) και Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών (ΕΟΠ) από 20 Κράτη Μέλη (ΚΜ) της ΕΕ.
Συνολικά στην ΕΕ στους τρεις τομείς (ελαιολάδου, βόειου κρέατος και αροτραίων καλλιεργειών) δραστηριοποιούνται περίπου 3.900 ΟΠ & ΕΟΠ εκ των οποίων οι 619 είναι αναγνωρισμένες. Στο δείγμα της έρευνας συμμετείχαν 226 ΟΠ & ΕΟΠ (περίπου το 6% των ΟΠ & ΕΟΠ) εκ των οποίων αναγνωρισμένες είναι οι 81.
Για να αποφευχθούν παρερμηνείες ο όρος Οργάνωση Παραγωγών (αναγνωρισμένη ή μη) αποδίδεται σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο έχει τη μορφή συλλογικού -πολυμετοχικού σχήματος στο οποίο συμμετέχουν παραγωγοί
Το 84% των ΟΠ, σύμφωνα με την έρευνα, έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής. Επίσης το 78% των ΟΠ έχει ως κύριο στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής και το 76% των ΟΠ την τοποθέτηση των προϊόντων τους στις αγορές.
Οι Οργανώσεις Παραγωγών έχουν και άλλους στόχους όπως ο προγραμματισμός της παραγωγής και η σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι οι Οργανώσεις Παραγωγών που λειτουργούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν μια πιο ευρεία γκάμα στόχων (όπως η διαχείριση των παραπροϊόντων και των αποβλήτων) έναντι αυτών που λειτουργούν για μικρό χρονικό διάστημα.
Σημειώνεται ότι η σταθεροποίηση δεν αναφέρεται σε υψηλότερες τιμές αλλά κυρίως αφορά στη μείωση του ρίσκου και της ανασφάλειας.
Περίπου το 40% των ΟΠ αναφέρουν ως κυριότερα εμπόδια την
Επίσης το 25% περίπου των ΟΠ αναφέρουν ότι άλλες δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν είναι
Οι δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι Οργανώσεις Παραγωγών μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δύο κύριες κατηγορίες: εμπορικού τύπου δραστηριότητες και άλλες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι πλέον συχνές δυσκολίες είναι:
Ως προς τους στόχους της ΚΑΠ πάνω από το 50% των ΟΠ θεωρούν ότι οι δραστηριότητες τους συμβάλλου στην αύξηση της παραγωγικότητας της γεωργίας και στην εξασφάλιση της διαθεσιμότητας της παραγωγής
Από την απογραφή των συλλογικών σχημάτων στους τρεις τομείς που εξετάζονται στη μελέτη, οι μη αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών είναι πέντε φορές περισσότερες από τις αναγνωρισμένες. Το 50% των μη αναγνωρισμένων ΟΠ αναφέρει ότι δεν έχει πλήρη γνώση της δυνατότητας για αναγνώριση.
Οι πλέον σημαντικοί λόγοι για τους οποίους πολλές Οργανώσεις Παραγωγών δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί είναι
Σημειώνεται ότι και οι αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών αναφέρουν τους ίδιους λόγους (με διαφοροποιημένα ποσοστά) ως κύρια εμπόδια κατά τη διαδικασία αναγνώρισής τους. Ωστόσο όσες έχουν αναγνωριστεί αναφέρουν ως οφέλη (δυνητικά και πραγματικά) την:
Για να διαβάσετε την πλήρη μελέτη (στα αγγλικά) κάντε κλικ εδώ