Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγγελιανών στοχεύοντας στη περαιτέρω βελτίωση της αειφόρους ελαιοκαλλιέργειας και της ποιότητας και ασφάλειας του παραγόμενου ελαιολάδου υλοποιεί στο πλαίσιο του προγράμματος ΟΕΦ και σε συνεργασία με την εταιρία QualityAgroSolution τη δράση Γ.Ι.1 «Πιλοτική παρακολούθηση πληθυσμού ωφέλιμων εντόμων». Η δράση αυτή αφορά στην πληθυσμιακή καταγραφή των ωφέλιμων εντόμων σε βιολογικούς και συμβατικούς ελαιώνες με στόχο την ενσωμάτωσή τους σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική φυτοπροστασίας της ελιάς.
Ο ρόλος των φυσικών εχθρών στη δυναμική ισορροπία των αγροοικοσυστημάτων είναι πολύ σημαντικός και τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για την προστασία των φυσικών εχθρών έχει αυξηθεί.
Η ελιά σύμφωνα με μελέτες συγκεντρώνει αρκετούς εχθρούς στην «ποδιά» της, οι οποίοι φτάνουν τους 150 και περιλαμβάνουν έντομα, ακάρεα, νηματώδεις κ.α. Ανάμεσα σε αυτά τα επιβλαβή έντομα, ο δάκος αποτελεί στη χώρα μας τον σημαντικότερο εχθρό, ο οποίος αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα ζημιώνει σημαντικά τη παραγωγή. Η χρήση των ωφέλιμων εντόμων μπορεί λειτουργήσει ευεργετικά και να συνδράμει στο έργο του παραγωγού για την προστασία της ελαιοκαλλιέργειας από τους εχθρούς της, όπως ο δάκος.
Ποια είναι όμως τα ωφέλιμα έντομα?
Τα ωφέλιμα έντομα ανάλογα με το μέγεθός τους χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες εντόμων:
Τα τελευταία χρόνια κερδίζει ξανά έδαφος η βιολογική καταπολέμηση του δάκου με τη χρήση ωφέλιμων εντόμων. Τα ωφέλιμα έντομα τοποθετούνται στους ελαιώνες, προσβάλλοντας το δάκο στα διάφορα στάδια του βιολογικού του κύκλου. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνεται σημαντική μείωση του πληθυσμού του δάκου (έως και 20%).
Η βιολογική αυτή μέθοδος καταπολέμησης είναι το εργαλείο για την παραγωγή ενός καθαρού καρπού και κατ’ επέκταση ενός ελαιολάδου απαλλαγμένο από κατάλοιπα χημικών υπολειμμάτων και με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, απόλυτο ασφαλή για τον καταναλωτή. Επιπλέον η αντιμετώπιση του δάκου με τους φυσικούς εχθρούς του αποτελεί ενέργεια άκρως συμβατή με τις ορθές γεωργικές πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο παραγωγός περιορίζοντας τη χρήση επικίνδυνων ουσιών, όπως τα φυτοφάρμακα, εξασφαλίζοντας μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ παράλληλα προστατεύει την υγειά του από την περιορισμένη έκθεση σε βλαβερές ουσίες.