Αποτελεί κοινοτοπία η διαπίστωση ότι τα επενδυτικά σχέδια στον Αγροδιατροφικό τομέα βασίζονται στις κατά καιρούς προκηρύξεις (ΠΑΑ, ΕΣΠΑ, Leader κλπ). Οι μέχρι πρόσφατα εντάξεις δικαιούχων γίνονταν σε καθεστώς σχετικής σταθερότητας τιμών, επιτοκίων, κανονισμών και απαιτήσεων συμμόρφωσης. Η διεθνής αγορά έτεινε σε ομοιομορφία και ανοικτές εμπορικές θύρες. Οι πρόσφατες, ραγδαίες εξελίξεις στο εξωτερικό περιβάλλον που ανεβάζουν κατακόρυφα τις αβεβαιότητες, επιβάλλουν να επανεξεταστεί το εφαρμοζόμενο καθεστώς ενισχύσεων για το μέλλον αλλά και ήδη εγκεκριμένα προγράμματα που οι δικαιούχοι τους θα δυσκολευτούν να υλοποιήσουν.
Υπάρχουν τα εξής θέματα που θα εμφανίζονται όλο και πιο επιτακτικά το αμέσως επόμενο διάστημα:
Και τα δύο παραπάνω στοιχεία αλλάζουν σε επίπεδα μη υπολογισμένα στις μελέτες βιωσιμότητας.
Επιπλέον,
Τα δύο προηγούμενα στοιχεία δημιουργούν έντονη αβεβαιότητα για τα πιθανά έσοδα των επενδύσεων εάν και εφόσον υλοποιηθεί η επένδυση.
Με βάση τα παραπάνω, δεν θα είναι απίθανο κάποια επενδυτικά σχέδια να ακυρωθούν ή να αναβληθούν. Άλλα, που είναι σχετικά μικρά και συμπληρώνουν υπάρχουσες επαγγελματικές ασχολίες μπορεί να υλοποιηθούν σε βάρος ιδιωτικών πόρων των μικρών επιχειρηματικών φορέων τους.
Από τις δημοσιευμένες προσκλήσεις για αναπτυξιακά προγράμματα, δεν φαίνεται να υπάρχουν διαθέσιμες ευελιξίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Σε κάθε περίπτωση διαφαίνεται η ανάγκη για αυξημένη ευελιξία μελλοντικών προσκλήσεων που πιθανά θα σημαίνει και περισσότερα ευέλικτα χρηματοδοτικά πλαίσια (Ευρωπαϊκά Ταμεία και Κανονιστικές Αποφάσεις, ΚΥΑ, Προσκλήσεις Ενδιάμεσων Φορέων κ.α.)
Ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, είναι βέβαιο ότι η επόμενη περίοδος θα συνοδεύεται από αυξημένες αβεβαιότητες που μπορεί να είναι κρίσιμες για τον αριθμό και τον όγκο των επενδύσεων που θα μπορούν να υλοποιηθούν.