Μια νέα καινοτόμο εφαρμογή, την imilk-elgo, που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σε κτηνοτρόφους, γαλακτοβιομηχανίες, αλλά και καταναλωτές, παρουσίασε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στα πλαίσια της στρατηγικής του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στόχος της είναι η εξωστρέφεια της πληροφορίας , δηλαδή η παροχή χρήσιμων πληροφοριών σε εύκολα κατανοητή μορφή, σε κάθε Έλληνα πολίτη.
Συγκεκριμένα, ο χρήστης της εφαρμογής imilk-elgo θα έχει άμεση πρόσβαση στην ορθή πληροφορία μέσω χαρτών και γραφημάτων που αφορούν σε στοιχεία όπως, η ποσότητα, η ποιότητα, η τιμή, η γεωγραφική και η χρονική θέση κλπ. Παράλληλα, κάθε παραγωγός, με τη χρήση των διαπιστευτηρίων του από το Taxisnet, θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν τον ίδιο. Τα στοιχεία αυτά, φέρουν την εγκυρότητα της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος, της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και αντλούνται από τις βάσεις δεδομένων που διαθέτει για το νωπό Γάλα του πρωτογενούς τομέα.
Η εφαρμογή imilk-Elgo (App) παρέχει εποπτική εικόνα, σε κάθε χρήστη κινητού, για το γάλα που διακινείται στη χώρα. Έχει δοθεί έμφαση στην απλότητα και στη συνέπεια καθ’ όλη την περιήγησή του, ώστε ο χρήστης να προσαρμόζεται εύκολα και με μια γρήγορη ματιά να αντιλαμβάνεται αυτό που βλέπει.
Η πληροφορία παρουσιάζεται αρχικά πάνω στο χάρτη της Ελλάδας με χρήση χρωμάτων στα οποία αντιστοιχούν δυναμικά διαστήματα τιμών. Η κύρια ιδέα του χάρτη είναι ότι εμφανίζονται μέχρι πέντε κατηγορίες που έχουν χρώματα από πράσινο μέχρι κόκκινο, όπου το πράσινο είναι το καλύτερο και το κόκκινο το χειρότερο. Αν π.χ. ο χρήστης βλέπει μέσους όρους παραδόσεων, το πράσινο του δείχνει σε ποιες περιοχές οι παραγωγοί παράγουν περισσότερο γάλα. Αν, από την άλλη, βλέπει τιμές μικροβιακών πληθυσμών, το πράσινο εμφανίζεται στις περιοχές που οι μέσοι όροι είναι μικρότεροι.
Ο χάρτης δουλεύει σε επίπεδα – αρχικά δείχνει τις τιμές ανά περιφέρεια. Όποτε ο χρήστης της εφαρμογής imilk-elgo, επιλέγει μια περιοχή, εμφανίζεται η ανάλυση ανά Περιφερειακή Ενότητα. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να επιλέξει κάποια Περιφερειακή Ενότητα και να δει περισσότερες πληροφορίες. Εκτός του χάρτη, έχει γίνει χρήση διαγραμμάτων (π.χ. Bars) που δείχνουν την εξέλιξη των στοιχείων, κυρίως στην ανάλυση σε επίπεδο μηνών. Σε όλα τα προηγούμενα (χάρτες / διαγράμματα) ο χρήστης μπορεί να επιλέξει φίλτρα περιόδου, είδους γάλακτος (αγελαδινό, γίδινο, πρόβειο, βουβαλίσιο κλπ.), είδους πληροφορίας (μέση ποσότητα / αξία / τιμή ανάλυσης) και το είδος ανάλυσης (π.χ. λίπος, πρωτεΐνη, μικρόβια κλπ.).
Σε περίπτωση που ο χρήστης είναι παραγωγός γάλακτος, έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια του TAXISnet ώστε να βλέπει τις εξατομικευμένες πληροφορίες που τον αφορούν. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε πληροφορία που αναφέραμε πιο πάνω, θα μπορεί να δει τη σύγκριση του μέσου όρου με τις δικές του τιμές και να διαπιστώσει τη θέση του σε επίπεδο Επικράτειας / Περιφέρειας / Περιφερειακής Ενότητας. Ακόμη μπορεί να δει στοιχεία παραδόσεων γάλακτος και τις τιμές αναλύσεων του, που προέρχονται είτε από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ή άλλα εργαστήρια αναλύσεων.