Επιτυχημένοι συνεταιρισμοί στην αγορά των ΠΟΠ προϊόντων

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το φυσικό ανάγλυφο δημιούργησε πληθώρα παραγωγικών νησίδων δεν θα πρέπει να μας ξενίζει καθόλου το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχουν κατοχυρωθεί τουλάχιστον 270 ονομασίες για προϊόντα που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τους τόπους παραγωγής τους. Δεσμούς που συνδέουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων με τα φυσικά χαρακτηριστικά των επιμέρους τόπων αλλά και με τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται επί πολλά χρόνια δίχως παραλλαγές.

Τα προϊόντα αυτά, γνωστά ως ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΓΕ.  Στο σύνολό τους έχουν δημιουργήσει μια αγορά η αξία της οποίας εκτιμήθηκε σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ε.Ε σε 1,2 δις €. Πρόκειται για μια αγορά στην οποία συμμετέχουν περίπου 2.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων το 10% περίπου είναι συνεταιριστικές.

Μπορεί η συμμετοχή των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στη συγκεκριμένη αγορά να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ωστόσο είναι ανεκτίμητη η συνεισφορά τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών στη διαμόρφωση αλλά και στη διατήρηση αυτής της μεγάλης ποικιλότητας των ελληνικών προϊόντων. Αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά τους παρουσιάζουμε σε μια σειρά τεσσάρων άρθρων ορισμένες από τις συνεταιριστικές αυτές επιχειρήσεις οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν έχοντας καταγράψει σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό τους.

Το πρώτο άρθρο καλύπτει τον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων ενώ τα επόμενα θα καλύψουν τους κλάδους των κρασιών, του ελαιολάδου & των επιτραπέζιων ελιών και,  των φρούτων & λοιπών προϊόντων.

 

Γνωρίστε τους!

Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων

Ίσως ο μοναδικός συνεταιρισμός της Ελλάδας που έχει συνδεθεί τόσο πολύ με την παραγωγή της αυθεντικής ελληνικής ΠΟΠ Φέτας. Ο ΑΓΣ Καλαβρύτων αποτελεί τη συνέχεια της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων που ιδρύθηκε το 1963. Από το 1972 λειτουργεί εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος για παραγωγή τυροκομικών προϊόντων το οποίο τροφοδοτείται με αιγοπρόβειο γάλα που συγκεντρώνεται από 1.300 οικογένειες κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής. Πλέον, παράγει 4.000 τόνους βαρελίσιας ΠΟΠ Φέτας η οποία διακρίνεται για την ήπια, σκληρή, υπόξινη και πικάντικη συμπαγή υφή και πιπεράτη γεύση και πλούσια επίγευση. Το ίδιο γευστικά είναι και όλα τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα του ΑΓΣ Καλαβρύτων όπως η ξηρή μυζήθρα, το αφίρι, το πρόβειο γιαούρτι, ο ανθότυρος, το βούτυρο κ.α.

 

 

Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου

Πρόκειται για έναν από τους 3 συνεταιρισμούς που παράγουν την περίφημη ΠΟΠ Γραβιέρα Κρήτης. Από το 1977 αρχικά ως Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και στη συνέχεια ως πρωτοβάθμιος Συνεταιρισμός ο ΑΣ Μυλοποτάμου αναπτύσσει ευρεία δραστηριότητα με εξέχουσα αυτή της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Στο σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος που λειτουργεί από το 1992 παράγεται η περίφημη ΠΟΠ Γραβιέρα Κρήτης. Ένα τυρί με λευκοκίτρινο χρώμα και μικρές διάσπαρτες τρύπες που εντυπωσιάζει με το άρωμα και τη γεύση του. Η ετήσια παραγωγή του ανέρχεται σε περίπου 500 τόνους και, για την παρασκευή του χρησιμοποιείται αποκλειστικά γάλα που προέρχεται από τα αιγοπρόβατα της περιοχής του Μυλοποτάμου. Χωρίς συντηρητικά, χρωστικές και αντιβιοτικά ωριμάζει για 3 τουλάχιστον μήνες και αποκτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που το κάνουν περιζήτητο. Παράλληλα ο ΑΣ Μυλοποτάμου δραστηριοποιείται και στον τομέα του ελαιολάδου παράγοντας και διαθέτοντας στην αγορά το ελαιόλαδο ΠΟΠ Βόρειος Μυλοπόταμος με την εμπορική επωνυμία ΑΤΑΛΗ.

 

ΕΑΣ Νάξου ΑΕΣ ΑΕ

Η μοναδική συνεταιριστική οργάνωση που παράγει μια μοναδική νησιωτική γραβιέρα, την ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου. Και επιπλέον παράγει και τη μοναδική νησιωτική πατάτα που έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν ΠΓΕ: την ΠΓΕ πατάτα Νάξου. Η ΕΑΣ Νάξου έχει μια ιστορία που πλησιάζει τα 100 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1926 και το 1961 προχώρησε στη δημιουργία του πρώτου της τυροκομείου. Στη σύγχρονη πλέον μονάδα επεξεργασίας γάλακτος που διαθέτει, παράγει σε ετήσια βάση περίπου 1000 τόνους της μοναδικής ΠΟΠ Γραβιέρας Νάξου, αξιοποιώντας το αγελαδινό γάλα που παράγεται από τα ζώα που εκτρέφονται αποκλειστικά στη Νάξο. Η ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου της ΕΑΣ έχει, μεταξύ άλλων κερδίσει το χρυσό βραβείο γεύσης στο Φεστιβάλ Ελληνικών Τυριών το 2011 καθώς και τα δύο (2) Αστέρια στον Διαγωνισμό Ανώτερης Γεύσης στο Ινστιτούτο iTQi των Βρυξελλών το 2015, το 2016 και το 2018, ενώ το 2017 κατέκτησε το χρυσό βραβείο στον διαγωνισμό Taste Olymp Awards.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.kalavritacoop.gr/

http://mylopotamos.gr/

https://easnaxos.com/

https://deligate.gr/category/cheese

Skip to content