Μακεδονικοί Αμπελώνες: Σύμμαχος μας η τεχνολογία

Οι Μακεδονικοί Αμπελώνες, όσο παράξενο και αν ακούγεται, δεν παραπέμπουν σε κάποιο κτήμα που παράγει και εμφιαλώνει κρασί. Μπορεί να έχουν έδρα το Κιλκίς, μια περιοχή όπου φημίζεται για τη ζώνη παραγωγής οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα και οίνων ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου αλλά καλλιεργούν επιτραπέζιο σταφύλι.

Η ιστορία τους ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, το 2015. Περίπου 20 καλλιεργητές με έκταση που άγγιζε τα 500 στρέμματα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καλλιεργήσουν την ποικιλία Crimson seedless. Η μόνη δέσμευση που ανέλαβαν ήταν να αφοσιωθούν στην ποιότητα και την εξωστρέφεια. Και τα κατάφεραν.

Σύμμαχό τους στην προσπάθεια αυτή είχαν την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. «Είχαμε την τύχη να ανταμώσουν οι δρόμοι μας με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Μας βοήθησαν απίστευτα για να εφαρμόσουμε γεωργία ακριβείας και το κάνουμε αρκετά καλά. Εκσυγχρονίσαμε την παραγωγή μας, αποκτώντας καλλιέργεια με επιστημονικές αισθήσεις» σημείωνε πριν ένα χρόνο περίπου ο Πρόεδρος της Ομάδας Μακεδονικοί Αμπελώνες, σε ημερίδα του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ).

Η υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών με τη χρήση μετεωρολογικών σταθμών και αισθητήρων εδάφους έχει δώσει στα μέλη της Ομάδας τη δυνατότητα να ελαχιστοποιούν τις εισροές, να μεγιστοποιούν την ποιότητα και να βελτιστοποιούν τις αποδόσεις τους. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεται η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών από την Ομάδα αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στα λόγια του νόμιμου εκπροσώπου της: “Εγώ, τρόπο να δω με τα μάτια μου τι γίνεται κάτω και μέσα στα φυτά μου δεν έχω. Η τεχνολογία έχει. Εγώ, τρόπο να συνομιλήσω με τον Θεό για να μου πει πότε θα βρέξει δεν έχω. Η τεχνολογία έχει»

Πλέον η Ομάδα αν και καλλιεργεί την ποικιλία Crimson Seedless πειραματίζεται επίσης με νέες ποικιλίες κατάλληλες για τις τοπικές συνθήκες.

 

Skip to content