Νέες προδιαγραφές για το ΠΟΠ ελαιόλαδο Σητείας
ΠΟΠ ελαιόλαδο Σητεία

Θετική υπήρξε η ανταπόκριση της Ε.Ε στο αίτημα που είχε καταθέσει από τον 12/2018 η ΕΑΣ Σητείας για την τροποποίηση των προδιαγραφών του ΠΟΠ ελαιολάδου Σητείας.

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησαν στη deligate ο κ. κ. Μαυροματάκης, πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας και η κα Καλαϊτζάκη, Γενική Διευθύντρια της Quality Agro Solution  που ανέλαβε το έργο της επικαιροποίησης των προδιαγραφών.

 

Κύριε Μαυροματάκη, μπορείτε να μας πείτε ποιο ήταν το λάθος που αποκαταστάθηκε;

Κατά την αρχική αναγνώριση του ελαιολάδου Σητείας ως ΠΟΠ δεν περιλαμβάνονταν στη οριοθετημένη ζώνη παραγωγής δύο περιοχές της επαρχίας Σητείας. Πρόκειται για τις περιοχές του Ορεινού και των Λιθινών. Δύο περιοχές εντός της οριοθετημένης ζώνης, που έχουν τα ίδια εδαφολογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά με την υπόλοιπη οριοθετημένη περιοχή. Και όχι μόνο. Το σημαντικότερο είναι ότι όλη η διαδικασία παραγωγής από την καλλιέργεια μέχρι και την έκθλιψη του ελαιολάδου γίνεται με τις ίδιες πρακτικές όπως και στις άλλες περιοχές που περιλαμβάνονται στην οριοθετημένη περιοχή. Το λάθος αυτό έπρεπε να αποκατασταθεί όπως και έγινε. Πλέον με την έγκριση των τροποποιημένων προδιαγραφών και το Ορεινό και οι Λιθίνες περιλαμβάνονται στη ζώνη παραγωγής του ΠΟΠ ελαιολάδου Σητείας.

 

Και ποιο θα είναι το όφελος για τους παραγωγούς των Λιθινών και του Ορεινού;

Αρχικά οι παραγωγοί θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να εισπράττουν την τιμή που αναλογεί στο ποιοτικό ελαιόλαδο που παράγουν, αφού το λάδι των περιοχών αυτών θα αξιολογείται πλέον με τις ίδιες προδιαγραφές του ΠΟΠ και το σπουδαιότερο θα αυξηθεί και θα αποκτήσει το εμπορικό ενδιαφέρον , κάτι που προβλημάτιζε αρκετά τους παραγωγούς, εκτός από τη διαφορά της τιμής που υπήρχε. Ήταν παράδοξο και άδικο για τους παραγωγούς των δύο αυτών περιοχών να παράγουν ελαιόλαδο των ίδιων χαρακτηριστικών και ποιότητας με το ΠΟΠ ελαιόλαδο Σητείας αλλά να μην έχουν τη δυνατότητα, το δικαίωμα αν θέλετε να το εμπορευτούν με τη συγκεκριμένη ονομασία κερδίζοντας από την αυξημένη αναγνωρισιμότητα που αυτή έχει.

 

Κυρία Καλαϊτζάκη αναλάβατε το έργο της επικαιροποίησης των προδιαγραφών του ΠΟΠ ελαιολάδου Σητείας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας ποια πιστεύετε ότι ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση του συγκεκριμένου έργου;

Για να σας απαντήσω ολοκληρωμένα νομίζω ότι πρέπει αρχικά να επισημάνουμε ένα γεγονός. Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας όπως και πολλά άλλα ελληνικά προϊόντα καταχωρίστηκαν για πρώτη φορά στα μητρώα της Ε.Ε την περίοδο από το 1994 μέχρι και το 1998. Ήταν μια περίοδος όπου είχε ξεκινήσει για πρώτη φορά να εφαρμόζεται η πολιτική της Ε.Ε για τα συστήματα ποιότητας και τις γεωγραφικές ενδείξεις. Ως εκ τούτου την εποχή εκείνη δεν υπήρχε η εξειδίκευση και η εμπειρία για την προσέγγιση όλων εκείνων των πτυχών που προσδιορίζουν την αιτιώδη σχέση που μπορεί να έχει ένα προϊόν με την περιοχή παραγωγής του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι προδιαγραφές παραγωγής να είναι σχετικά απλές αλλά και με σημαντικές ασάφειες.

Έχοντας υπόψη αυτό, το εγχείρημα της τροποποίησης των προδιαγραφών για την ένταξη στην οριοθετημένη περιοχή δύο περιοχών δεν μπορούσε να προσεγγιστεί αποσπασματικά. Επίσης δεν μπορούσε να κατατεθεί αίτημα τροποποίησης χωρίς να γίνει επικαιροποίηση των προδιαγραφών του ΠΟΠ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Κατά συνέπεια ήταν αναγκαίο να επανεξεταστούν όλα τα στοιχεία του φακέλου που είχε υποβληθεί στην Ε.Ε τη δεκαετία του ’90 και να προσαρμοστοστούν στο σύνολό τους οι προδιαγραφές ώστε να αντανακλούν τη σημερινή πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό έπρεπε να διατυπωθούν οι κανόνες που αποδεικνύουν την προέλευση του προϊόντος, με άλλα λόγια κανόνες για την ιχνηλασιμότητά του, να αναζητηθούν νέα στοιχεία για το έδαφος και το κλίμα της περιοχής και να συνδεθούν τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου με τους φυσικούς κι ανθρώπινους παράγοντες της περιοχής.

 

Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία του ΠΟΠ ελαιολάδου Σητείας;

Η ιδιαιτερότητα του ελαιόλαδου «Σητεία Λασιθίου Κρήτης» έγκειται στο ότι:

  • παράγεται αποκλειστικά από ελιές της ποικιλίας Κορωνέικης. Σημειώνεται ότι η Κορωνέικη είναι η ιδανική ποικιλία για την οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη επειδή είναι κατάλληλη για ξηροθερμικά κλίματα, αλλά ευαίσθητη στο ψύχος
  • παρουσιάζει χαμηλές τιμές οξείδωσης που συνεπάγονται τιμές Κ268 μικρότερες από 0,15. Με απλά λόγια πρόκειται για ελαιόλαδο το οποίο είναι φρέσκο αλλά υποδεικνύει και σωστές συνθήκες αποθήκευσης
  • οργανοληπτικά παρουσιάζει ελάχιστη τιμή φρουτώδους 3 και μέγιστη τιμή πικρού και πικάντικου μικρότερες από 5. Οι τιμές αυτές δεν υπερβαίνουν περισσότερο από 2 βαθμούς τη διάμεσο του φρουτώδους, γεγονός που προσδίδει στο ΠΟΠ ελαιόλαδο Σητείας ισορροπημένο χαρακτήρα.

 

Κύριε Μαυροματάκη από τα δεδομένα της πλατφόρμας deligate διαπιστώνουμε ότι το ΠΟΠ ελαιόλαδο Σητείας τυποποιείται και εμφιαλώνεται όχι μόνο εντός της οριοθετημένης περιοχής αλλά και εκτός αυτής. Ακόμη και εκτός Κρήτης. Θα θέλατε να μας σχολιάσετε το γεγονός αυτό;

Η γεωγραφική ένδειξη ΠΟΠ ελαιόλαδο Σητείας αποτελεί ένα ισχυρό εμπορικό πλεονέκτημα. Η φήμη του ελαιόλαδου είναι παγκόσμια. Εξάγεται σε πολλές χώρες και κάθε χρόνο αποσπά ένα μεγάλο αριθμό βραβείων σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Για να ελέγχεται όσο γίνεται περισσότερο η ποιότητα και η αυθεντικότητα του ελαιολάδου,  έχουν γίνει όλες οι ενέργειες  για την προστασία και κατοχύρωση της Γεωγραφικής Ένδειξης «ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης» στην Κίνα, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη και πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την Ινδία.

Λόγω ακριβώς της εξαιρετικής του ποιότητας είναι ίσως το μοναδικό ελαιόλαδο, για το οποίο έχουν ζητηθεί πολλές άδειες εμφιάλωσης. Προς το παρόν στις προδιαγραφές δεν υπάρχει περιορισμός για την τυποποίηση και εμφιάλωση εντός της οριοθετημένης περιοχής. Ωστόσο πρόκειται για ένα θέμα το οποίο έχει πολλαπλές προεκτάσεις. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στο ότι με την εμφιάλωση στη οριοθετημένη περιοχή θα  διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η ποιότητα του ελαιολάδου. Επιπλέον θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης αλλά και αύξησης του οικονομικού οφέλους για την περιοχή. Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι σύντομα θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για να κλείσει και αυτό το θέμα. Και είμαι σίγουρος ότι στην προσπάθεια αυτή θα έχουμε μαζί μας όλες τις ελαιουργικές και τυποποιητικές μονάδες της περιοχής.

Εκ μέρους της deligate θα θέλαμε κύριε Μαυροματάκη και κυρία Καλαϊτζάκη να σας ευχαριστήσουμε θερμά.

Πηγή: deligate

 

Skip to content