ΑΣ Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων: Οι καλλιτέχνες της ελιάς

Κάλλιστα ο τίτλος «οι καλλιτέχνες της ελιάς» θα μπορούσε να αφορά ένα διαγωνισμό για την καλλιέργεια της ελιάς ή την παραγωγή ελαιολάδου. Δεν είναι όμως. Ο τίτλος αφορά όλα τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων, της Φαμελιάς Αστερουσίων. Μιας φαμελιάς της οποίας τα μέλη δεν ασκούν απλά βιοποριστική ενασχόληση με την ελαιοκαλλιέργεια. Ο καθένας τους ξεχωριστά και όλοι μαζί αποτυπώνουν την ευαισθησία, το πάθος, την αγάπη και το μεράκι τους στον καμβά της φύσης, παράγοντας μοναδικά έργα τέχνης. Ακολουθώντας μια παράδοση μακραίωνη και μπολιάζοντας την με την απόλυτη γνώση για την παραγωγή πραγματικά μοναδικού ελαιόλαδου έχουν ως όραμα τους να καταξιωθούν ως πρότυπος ελαιοκομικός συνεταιρισμός. Ένα όραμα που υλοποιούν με σταθερά βήματα και με πάθος για αυτό που κάνουν.

Ας τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα 

Ο Αγροτικός Συνεταρισμός Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων έχει την έδρα του στις Στάβιες, ένα αγροτικό χωριό στο Δήμο Γόρτυνας. Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 2016 και αριθμεί πάνω από 75 μέλη ενώ έχει αναγνωριστεί και ως Οργάνωση Παραγωγών στον τομέα του ελαιολάδου.

Η έκταση που καλλιεργείται από τα μέλη του ξεπερνά τα 3500 στρέμματα γης. Οι ιδιόκτητοι ελαιώνες του Συνεταιρισμού εκτείνονται στην περιοχή της Γόρτυνας με μέσο υψόμετρο από 200 ως 600 μέτρα, συνδυάζοντας πεδινό, ημιορεινό και ορεινό αποτέλεσμα με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Το μοναδικό προϊόν που επεξεργάζεται ο Συνεταιρισμός είναι το φρούτο της ελιάς, το οποίο στα χέρια των παραγωγών του, με την τεχνογνωσία, το μεράκι και την αγάπη τους, μετατρέπεται σε ποιοτικό ελαιόλαδο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην φροντίδα των ελαιώνων, γι’ αυτό και όλες οι αγροτικές εργασίες, από την καλλιεργητική διαδικασία, ως και την ελαιοσυγκομιδή γίνονται με την καίρια συμβολή του ανθρώπου, σε συνδυασμό με κορυφαίο εξοπλισμό. Οι όποιες παρεμβάσεις είναι στοχευμένες σε κάθε αγροτεμάχιο ξεχωριστά, ανάλογα τις ανάγκες του, τα χαρακτηριστικά του και κυρίως με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς να αλλοιώνεται αυτό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: η διαφορετικότητα μας είναι πως είμαστε μέρος του… χωραφιού. Και προέκταση της Φύσης.

Η διαφορετικότητα αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη της συνεργασίας τους πριν από λίγα χρόνια με την εταιρία Terra Creta.

 

 

Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής; 

Το ελαιόλαδο «Τerra Creta Grand Cru EVOO» κατέκτησε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του «απαλού» (mild green fruitiness) στον διαγωνισμό Mario Solinas 2021. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό Mario Solinas είχε κερδίσει ελληνική εταιρία για τελευταία φορά 13 χρόνια πριν. Σύμφωνα με πρόσφατη.

Όπως σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής της Terra Creta κ. Σουσαλής: «Χωρίς καλό καρπό δεν μπορείς να παράξεις και καλό λάδι. Οπότε η συμβολή του ΑΣ Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων ήταν πολύ σημαντική και είμαστε πολύ ευτυχείς που συνεργαζόμαστε μαζί τους και έχουμε αυτή τη σχέση. Καταλαβαίνουν το άγχος, το τι πρέπει να γίνει και ανταλλάσσουμε πληροφορίες, φτάνοντας σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Η Ομάδα των Αστερουσίων είναι μια εξαιρετική Ομάδα και στον  τρόπο λειτουργίας της, αλλά και στον τρόπο που καλλιεργεί. Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσεις την αποδοτικότητα του μοντέλου τους και είναι εύκολο να διαπιστώσεις την ποιότητα του καρπού, που τον διαχειριζόμαστε ως… φρούτο».

Και συνεχίζει: «Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη Ομάδα έχει ακριβώς τον τρόπο σκέψης που πρέπει να έχει κάθε ελαιοπαραγωγός. Είναι μια Ομάδα που εργάζεται συστηματικά και αναλύει κάθε σημείο. Σχεδιάζει τα βήματα της πολύ προσεκτικά. Έχει θέσει πολύ υψηλούς στόχους, αλλιώς δεν θα μπορούσαν να φτάσουν ψηλά και για αυτό κανένα αποτέλεσμα δεν είναι τυχαίο. Και το σημαντικότερο είναι πως είναι ανοικτοί στις προκλήσεις, εστιάζοντας στο μέλλον και σε ακόμη μεγαλύτερους στόχους».

Γνωρίστε τη Φαμελιά Αστερουσίων εδώ

 

 

 

 

 

 

Skip to content