Ένα ΠΟΠ ελαιόλαδο από τις πεδινές πλαγιές του Δήμου Μυλοποτάμου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοπόταμου έχοντας διανύσει πάνω από 40 χρόνια συνεχούς  δραστηριοποίησης στο κλάδο παραγωγής γεωργικών προϊόντων συνεχίζει την δυναμική του πορεία κατακτώντας εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Στα χρόνια αυτά ξεχώρισε ιδιαίτερα για τα εκλεκτά του τυροκομικά προϊόντα, αλλά και για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «ΑΤΑΛΗ». Ένα ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ Βόρειος Μυλοπόταμος), το οποίο προέρχεται αποκλειστικά από καλλιέργειες της περιοχής του Βόρειου Μυλοποτάμου. Εξάγεται με μηχανικές μεθόδους στο ελαιοτριβείο του συνεταιρισμού από ελαιόκαρπο μόνο δύο ποικιλιών ελιάς: «Κορωνέϊκη» και «Χονδρολιά».

Οι ελαιώνες είναι κατεξοχήν αρδευόμενοι δίνοντας σχεδόν κάθε χρόνο καρποφορία. Οι παραγωγοί φροντίζουν οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των ελαιόδεντρων να μην ξεπερνούν τα 7 μέτρα για να υπάρχει καλύτερη διείσδυση του ηλιακού φωτός και του αέρα για αποφυγή ασθενειών. Η λίπανση (με ζωική κοπριά ή/και χημικά λιπάσματα)  και το κλάδεμα προσαρμόζονται στην ηλικία, την παραγωγική κατάσταση του δέντρου και τις αποστάσεις φύτευσης. Όταν ο ελαιόκαρπος έχει ωριμάσει αρκετά (μαύρο χρώμα)  ξεκινά η συλλογή του γίνεται με βέργες ή μηχανοκίνητα ραβδιστικά και διαρκεί περίπου 2 μήνες (Δεκέμβριος – Ιανουάριος). Ο φρέσκος ελαιόκαρπος μεταφέρεται την ίδια μέρα στο ελαιουργείο και ξεκινά η επεξεργασία του.

Οι καλλιεργητικοί χειρισμοί καθ’ όλη την διάρκεια του παραγωγικού κύκλου της ελιάς προκύπτουν από το συνδυασμό της μακρόχρονης καλλιεργητικής παράδοσης και της εφαρμογής φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών και τεχνολογιών.

Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Βόρειος Μυλοπόταμος διαθέτει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό κίτρινο-χρυσαφί χρώμα και κατά την κατανάλωση του δημιουργεί μια γλυκιά φρουτώδη  γεύση. Η χαμηλή οξύτητα και οι εξίσου χαμηλές τιμές των δεικτών Κ232 (<2,00) και Κ270 (<0,18), που συνδέονται με την ποιότητα του ελαιολάδου, του προσδίδουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.

Για την παραγωγή ενός υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, όπως είναι το ελαιόλαδο ΠΟΠ Βόρειος Μυλοπόταμος (ΑΤΑΛΗ) ο συνεταιρισμός φροντίζει να αναβαθμίζει διαρκώς τις συνθήκες παραγωγής και τυποποίησης του ελαιολάδου και να ενισχύει το τεχνο-γνωσιακό επίπεδο των παραγωγών του αξιοποιώντας τα προγράμματα ΟΕΦ.

Επιπλέον για την ανάδειξη του ελαιολάδου αλλά και των τυροκομικών του προϊόντων ο ΑΣ Μυλοποτάμου διατηρεί σταθερή παρουσία σε εξειδικευμένα κοινωνικά δίκτυα που αναδεικνύουν την αξία των ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων.

Πηγή: mylopotamos.gr

Skip to content