2+1 χρόνια για την προσαρμογή των καταστατικών των Αγροτικών Συνεταιρισμών

Πριν 2 χρόνια είχε ψηφιστεί από τη Βουλή ο Νόμος 4673/2020 (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες Διατάξεις). Σύμφωνα με αυτόν οι Συνεταιρισμοί είχαν την υποχρέωση να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στις προβλέψεις του νόμου μέσα σε προθεσμία 2 ετών δηλαδή μέχρι 11 Μαρτίου 2022.

Λίγους μήνες μετά την ψήφιση του Ν. 4673/2020 και πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2020 υπήρξαν ορισμένα πανηγυρικά δημοσιεύματα για την έγκριση του καταστατικού του πρώτου Αγροτικού Συνεταιρισμού στη χώρα μας, ο οποίος περιλαμβάνει στη μετοχική του σύνθεση ιδιώτη επενδυτή.

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη για συμμετοχή επενδυτών στους συνεταιρισμούς δεν ήταν κάτι καινούργιο. Καινούργια ήταν η διατύπωση του νόμου η οποία έδινε πλέον το δικαίωμα ψήφου στους επενδυτές μέχρι ποσοστού 35% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου. Με άλλα λόγια ένα ποσοστό που θα τους επέτρεπε να έχουν τη δυνατότητα του blocking majority.

Πλέον δεν έχει σημασία αν η συγκεκριμένη πρόβλεψη έρχονταν σε αντίθεση με τις συνεταιριστικές αρχές με προοπτική σταδιακής απώλειας της συνεταιριστικής ταυτότητας ή καθιστούσε ελκυστικότερη τη συμμετοχή επενδυτών στους ΑΣ. Σημασία έχει να δούμε κάποια στιγμή

Α) πόσοι συνεταιρισμοί ενεργοποίησαν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη στα καταστατικά τους και

Β) σε πόσους συνεταιρισμούς τελικά συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές.

Αλλά όπως φαίνεται η στιγμή αυτή θα καθυστερήσει. Ήδη δύο χρόνια μετά την ψήφιση του Νόμου και την εκπνοή της προθεσμίας που υπήρχε για την προσαρμογή των καταστατικών το μόνο που έχει γίνει είναι να δοθεί η 1η παράταση.

Πλέον οι Συνεταιρισμοί θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους μέχρι 11/3/2023.

Και βλέπουμε…

 

Skip to content