Οι πρωτιές του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου

Όσοι γνωρίζουν από καλό τσίπουρο είναι βέβαιο ότι γνωρίζουν και τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου. Ένας συνεταιρισμός που ιδρύθηκε το 1961 και σήμερα διαθέτει 10.000 στρέμματα αμπελώνων στους πρόποδες του Ολύμπου που καλλιεργούνται από 500 οικογένειες. Η λειτουργία του για 60 και πλέον χρόνια βασίζεται σε ένα απλό όραμα:

  • να διατηρήσει την κληρονομιά των Συνεταιριστών του Τυρνάβου
  • να παράγει αυθεντικά προϊόντα από τις παρυφές του Ολύμπου με τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, τις φυσικές πηγές και την ορεινή αύρα
  • να διασπείρει τις αξίες του και τα ιδιαίτερα προϊόντα που παράγει σε όλο τον κόσμο

Κατά την πολύχρονη πορεία του δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχει εντυπωσιάσει με τα κρασιά και τα αποστάγματά του. Αρωματικές ποικιλίες σταφυλιών όπως Ροδίτης, Μπαντίκι και Λιμνιώνα, που καλλιεργούνται παραδοσιακά στην περιοχή, όπως επίσης και άλλες που ευδοκίμησαν αργότερα, όπως Ντεμπίνα, Μαλαγουσιά, Ασσύρτικο δίνουν ισορροπημένα κρασιά και αποστάγματα. Ο βασιλιάς των ποικιλιών το ερυθρό Μοσχάτο Τυρνάβου που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων και οινοποιείται σε ερυθρά, ροζέ ακόμα και λευκά κρασιά (blanc de noir).

Ειδικά, στον τομέα των αποσταγμάτων ο ΑΟΣ Τυρνάβου είναι πρωτοπόρος καθώς:

  • Είναι ο πρώτος συνεταιρισμός που παρήγαγε εμφιαλωμένο τσίπουρο (με και χωρίς γλυκάνισο) και έδωσε μεγάλη προωθητική δύναμη αλλά και προστιθέμενη αξία στο προϊόν.
  • Είναι ο πρώτος που παρήγαγε και εμφιάλωσε τσίπουρο παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια (old spirit το σημερινό του όνομα) αλλά και τσίπουρο με κρόκο (Στίγμα το όνομά του) αναβαθμίζοντας και διευρύνοντας τα είδη των αποσταγμάτων που παράγονται στη χώρα μας κόντρα στα ξενόφερτα ποτά.
  • Είναι ο πρώτος που εμφιάλωσε τσίπουρο με γεωγραφική ένδειξη ελληνικής πόλης, σημειώνοντας ότι ο Τύρναβος είναι η μοναδική ελληνική πόλη που έχει κατοχυρώσει γεωγραφική ένδειξη σε επίπεδο Ευρώπης από το 1989.
  • Είναι ο πρώτος που απέδειξε αλλά και ανέδειξε την τεράστια αξία της ποικιλίας Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου στην παραγωγή του τσίπουρου Τυρνάβου και είναι αυτός που παρότι δεν αποτελεί προϋπόθεση αποδεδειγμένα παράγει το τσίπουρο του αποκλειστικά από τα σταφύλια της περιοχής Τυρνάβου.
  • Είναι ο μόνος που παράγει ούζο από αλκοόλη που προέρχεται από σταφύλια και μάλιστα από σταφύλια της περιοχής του, τιμώντας με τον τρόπο αυτό την ιστορία, την ελληνικότητα του ποτού αυτού αλλά και την γεωγραφική ένδειξη ούζο Τυρνάβου.
  • Είναι ο πρώτος παράγωγος ποτών που απέκτησε το ελληνικό σήμα προϊόντων και υπηρεσιών για όλα τα τσίπουρα και τα ούζα που παράγει. Ένα σήμα που ταυτοποιεί την ελληνικότητα των προϊόντων του
Skip to content