Οι Συνεταιρισμοί χτίζουν έναν καλύτερο κόσμο

Με το σύνθημα αυτό οι συνεταιρισμοί σε όλο τον κόσμο θα γιορτάσουν στις 2 Ιουλίου την 100ή Διεθνή Ημέρα Συνεταιρισμών (#CoopsDay) που έχει ως κεντρική επιδίωξη να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των κόσμου για τους συνεταιρισμούς και να προωθήσει τις ιδέες του κινήματος για διεθνή αλληλεγγύη, οικονομική αποτελεσματικότητα, ισότητα και παγκόσμια ειρήνη.

Πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου — και κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση», και σημείωσε ότι «για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υπάρξει ελπίδα, χρειαζόμαστε συνεργασία, χρειαζόμαστε διάλογο, χρειαζόμαστε κατανόηση».

Οι Συνεταιρισμοί για σχεδόν δύο αιώνες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Το γεγονός αυτό αναδείχθηκε έντονα στο 33ο Παγκόσμιο Συνέδριο Συνεταιρισμών, που πραγματοποιήθηκε από τη Διεθνή Συνεταιριστική Συμμαχία (ΙCA) τον Δεκέμβριο του 2021, όπου σύμφωνα με τον Bruno Roelants, Γενικός Διευθυντής της ICA η κοινή ταυτότητα που έχουν οι συνεταιρισμοί τους ωθεί να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κόσμου».

Λειτουργώντας σε όλο τον κόσμο, σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, οι συνεταιρισμοί έχουν αποδείξει ότι είναι πιο ανθεκτικοί στις κρίσεις από τον μέσο όρο. Ενθαρρύνουν την οικονομική συμμετοχή, καταπολεμούν την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν θέσεις εργασίας, συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια, διατηρούν χρηματοοικονομικά κεφάλαια στις τοπικές κοινότητες, χτίζουν ηθικές αλυσίδες αξίας και, βελτιώνοντας τις υλικές συνθήκες και την ασφάλεια των ανθρώπων, συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης.

Με αφορμή λοιπόν την ημέρα αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε για μια ακόμη φορά τις βασικές συνεταιριστικές αξίες όπως όπως υιοθετήθηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (I.C.A.), που έγινε το 1995 στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες είναι: η αυτοβοήθεια, η αυτοευθύνη, η δημοκρατία, η ισότητα, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη. Και σύμφωνα με τη συνεταιριστική παράδοση, τα μέλη των συνεταιρισμών πιστεύουν στις ηθικές αξίες: της εντιμότητας, της ειλικρίνειας, της κοινωνικής ευθύνης και της μέριμνας για τους άλλους.

 

Skip to content