Ποιοι είναι οι Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης

Οι Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης έκαναν πριν ένα μήνα την πρώτη τους εντυπωσιακή εμφάνιση απευθύνοντας μας την πρόσκληση να τους γνωρίσουμε. Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή για τρία χρόνια. Στο διάστημα αυτό θα μας δοθούν πολλές ευκαιρίες για να γνωρίσουμε όχι μόνο μερικά τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε αλλά και τους συνεταιρισμούς που τα παράγουν.

Και εδώ γεννάται ένα σημαντικό ερώτημα. Ποιοι εν τέλει είναι οι μικροί θησαυροί της Ευρώπης; Τα προϊόντα ή οι συνεταιρισμοί που τα παράγουν; Η απάντηση είναι και οι δύο. Όπως έχει ήδη αναφερθεί η συνεισφορά των συνεταιρισμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών στη διαμόρφωση αλλά και στη διατήρηση της μεγάλης ποικιλότητας των ελληνικών προϊόντων είναι ανεκτίμητη. Δίχως τους συνεταιρισμούς ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τους τόπους παραγωγής τους θα είχε χαθεί και δεν θα είχε δοθεί ποτέ η ευκαιρία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να ξεκινήσουν μεταγενέστερα λαμπρές πορείες αξιοποιώντας τις αγνές πρώτες ύλες της περιοχής τους.

Από την άλλη πάλι αν δεν υπήρχαν οι ιδιαιτερότητες της τοπικής φύσης όπως τα ορεινά βοσκοτόπια των Καλαβρύτων αλλά και της Κρήτης, με τον πλούτο των αρωματικών φυτών, το ευνοϊκό κλίμα για την καλλιέργεια της ελιάς με την παραλλακτικότητά που το χαρακτηρίζει από την ακριτική Ζάκρο μέχρι τη Μεσσηνία, και τα πλούσια εδάφη της Αιγιαλείας σήμερα δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα θησαυρό ιδιαίτερων προϊόντων.

Οι Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης είναι λοιπόν εδώ. Και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ε.Ε., η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά μας ορισμένους από αυτούς όπως την ΠΟΠ φέτα, το ΠΟΠ Ελαιόλαδο Σητείας, το ΠΟΠ Ελαιόλαδο Καλαμάτα, την ΠΟΠ Γραβιέρα Κρήτης και την ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου, την ΠΟΠ Ξυνομυζήθρα Κρήτης, την ΠΟΠ Κορινθιακή Σταφίδα Βόστιτσας, την ΠΟΠ Φάβα Σαντορίνης και το ΠΟΠ Τοματάκι Σαντορίνης, την ΠΓΕ Πατάτα Νάξου και τους ΠΟΠ οίνους Νεμέας και Σαντορίνης.

Οι συνεταιρισμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

 

Πηγή: https://deligate.blog

Skip to content