Ανάκληση της αναγνώρισης της ΕΔΟΚ
Ανάκληση της αναγνώρισης της ΕΔΟΚ

Στην ανάκληση της αναγνώρισης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), ως Εθνική Διεπαγγελματική, για τους τέσσερις τομείς κρέατος (βόειου, χοίρειου, αιγοπρόβειου και πουλερικών) προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, συμφώνα με την απόφαση που πήρε ΦΕΚ, υπογεγραμμένη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, η εν λόγω ανάκληση πραγματοποιήθηκε καθώς η ΕΔΟΚ δεν “έχει καταθέσει τα προβλεπόμενα από το θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης δικαιολογητικά και δεν αποδεικνύεται η εκπλήρωση του όρου της αντιπροσωπευτικότητας”.

Ειδικότερα, αντί της συγκεντρωτικής κατάστασης-πίνακα αντιπροσωπευτικότητας στην οποία θα πρέπει να βεβαιώνεται ο μέσος όρος των τριών προηγούμενων ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης των παραγόμενων και των εμπορευόμενων ή μεταποιημένων ποσοτήτων των σχετικών προϊόντων των τομέων για τους οποίους ζητείται η αναγνώριση και να υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο της αιτούσας ΔΟ και από ορκωτό λογιστή, μόνο για τα οικονομικά στοιχεία που θα περιλαμβάνονται σε αυτήν, υπέβαλε:

– Πίνακες αντιπροσωπευτικότητας που δεν είναι υπογεγραμμένοι από τον ορκωτό λογιστή που συνέταξε την έκθεση, ούτε από άλλον, γεγονός που επισημαίνεται και στην ίδια την έκθεση.

– Τα στοιχεία τους δεν βεβαιώνονται ως προς την ορθότητά τους από ορκωτό λογιστή, όπως αναγράφεται και στην ίδια την έκθεση.

– Μεταξύ των στοιχείων των πινάκων αντιπροσωπευτικότητας και των στοιχείων των μελών της που υποβλήθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία από την ΕΔΟΚ, προκύπτουν σημαντικές διαφορές τόσο στον αριθμό των ζώων όσο και των παραγωγών.

– Οι πίνακες αφορούν μόνο το έτος 2019 και όχι την προηγούμενη τριετία, όπως προβλέπεται, γεγονός που αναγράφεται και στην ίδια την έκθεση, ενώ δεν αποδεικνύουν την εκπλήρωση του όρου της αντιπροσωπευτικότητας σε κάθε τομέα για τον οποίο ζητείται η αναγνώριση.

Η πρώτη αντίδραση της ΕΔΟΚ

Από την πλευρά της, η ΕΔΟΚ χαρακτηρίζει “έωλη, αβάσιμη και αναιτιολόγητη την ανάκληση της αναγνώρισης”, η οποία “γεννά πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της”.

Όπως τονίζει, σε ανακοίνωσή της, πρόκειται για “μία κίνηση αιφνιδιαστική, για μία απόφαση που λήφθηκε κατά παράβαση νόμου και υπουργικών αποφάσεων, με επιλεκτική ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες είχαν αρνηθεί να μας χορηγήσουν τα έγγραφα στο οποία βασίστηκε η ανάκληση, προκειμένου να μπορούμε να απαντήσουμε στις αβάσιμες διαπιστώσεις τους”.

“Τη στιγμή που η ΕΔΟΚ πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο στερέωμα για την επιτυχή εκτέλεση των προγραμμάτων προβολής και προώθησης των ελληνικών κρεάτων, το Υπουργείο αποφασίζει τον ξαφνικό θάνατο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και την απώλεια των Προγραμμάτων Προώθησης, με ανυπολόγιστο κόστος για την ίδια τη χώρα”, επισημαίνει.

“Για τους λόγους αυτούς αναγκαστήκαμε να αποστείλουμε επιστολές και εξώδικες διαμαρτυρίες, εκφράζοντας την αγανάκτησή μας για τη συνεχιζόμενη παρερμηνεία νόμων και υπουργικών αποφάσεων, από την αρμόδια Υπηρεσία, εις βάρος μας. Η ΕΔΟΚ θα κινηθεί με κάθε νόμιμο τρόπο για την αναστολή και την ακύρωση αυτής της υπουργικής απόφασης, ώστε να συνεχιστεί η επιτυχής επίβλεψη όλου του τομέα του κρέατος, που τόσα χρόνια υπηρετεί και είμαστε βέβαιοι ότι ακόμη μια φορά θα δικαιωθούμε”, καταλήγει η Οργάνωση.

Skip to content