Στο τελικό στάδιο υλοποίησης το πρόγραμμα της Α.Ε.Σ. ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ στον τομέα ελαιολάδου
Στο τελικό στάδιο υλοποίησης το πρόγραμμα της Α.Ε.Σ. ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ στον τομέα ελαιολάδου

Μια ακόμη προσπάθεια που ξεκίνησε η ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΕΣ ΑΕ στον τομέα του ελαιολάδου, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ε.Ε και της Ελλάδας, οδεύει προς ολοκλήρωση. Η προσπάθεια είχε ως κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου που παράγεται από τα μέλη της Οργάνωσης Παραγωγών τομέα Ελαιολάδου της ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ και είχε δύο συμπληρωματικούς μεταξύ τους άξονες.

Ο πρώτος άξονας αφορούσε σε βελτιώσεις κατά το στάδιο της παραγωγής ελαιοκάρπου όπου με την υποστήριξη εξειδικευμένων Τεχνικών Συμβούλων:

  • εφαρμόστηκαν πιλοτικά εναλλακτικές τεχνικές για την καταπολέμηση του κυριότερου εχθρού της ελιάς, του δάκου,
  • υιοθετήθηκε και πιστοποιήθηκε η εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου Agro 2.2  από όλους τους παραγωγούς της Οργάνωσης
  • αναγνωρίστηκαν πρακτικές για τον μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και,
  • εφαρμόστηκε πρόγραμμα κατάρτισης για να υιοθετήσουν σύγχρονες πρακτικές στην καλλιέργεια της ελιάς

Ο δεύτερος άξονας αφορούσε στη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και διάθεσης του ελαιολάδου με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση της ασφάλειας και της ιχνηλασιμότητας του τελικού προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε προμήθεια και διάθεση στους παραγωγούς της Οργάνωσης σύγχρονου εξοπλισμού για τις δραστηριότητές τους, η εγκατάσταση σύγχρονων στοιχείων εξοπλισμού για την τυποποίηση του ελαιολάδου και η αναβάθμιση των διαδικασιών για την πλήρη συμμόρφωση της παραγωγικής λειτουργίας με διεθνή πρότυπα ασφάλειας και ιχνηλασιμότητας τροφίμων. Όλα τα παραπάνω συμπληρώθηκαν με ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα αναλύσεων ελαιόλαδου για την επιβεβαίωση της ποιότητας, της γνησιότητάς και της συμμόρφωσής του με εμπορικές προδιαγραφές.

Η ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ Α.Ε.Σ. Α.Ε. παράγει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο “ΕΛΙΚΗ” και “FARMERS UNION”, ελαιόλαδο που προέρχεται από τους παραγωγούς-μέλη της Οργάνωσης διασφαλίζοντας την άριστη ποιότητά του και αντιμετωπίζεται μέχρι την τελική του εμφιάλωση με την προσοχή και τον σεβασμό που απαιτούνται σ’ ένα προϊόν υψηλής γευστικής και βιολογικής αξίας.

Το πρόγραμμα ΟΕΦ της ΠΕΣ ΑΕΣ ΑΕ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα στο πλαίσιο του Καν (ΕΕ) 611/2014.

 

Skip to content