Παρμεζάνα Reggiano: Ένα μικροτσίπ για την αντιμετώπιση των απομιμήσεων
Παρμεζάνα Reggiano: Ένα μικροτσίπ για την αντιμετώπιση των απομιμήσεων

Μπορεί να ακούγεται σαν αστείο ή σαν εικόνα από το μέλλον, αλλά για τον Συνεταιρισμό Parmigiano Reggiano (PRC) αποτελεί ήδη έναν εξαιρετικό σύμμαχο για την αντιμετώπιση των αναρίθμητων απομιμήσεων του φημισμένου Ιταλικού τυριού που κατακλύζουν κάθε χρόνο την αγορά.

Η κίνηση αυτή αποτελεί την πιο πρόσφατη καινοτομία από τον Συνεταιρισμό Parmigiano Reggiano (PRC), τον φορέα που εποπτεύει την παραγωγή, ο οποίος εδώ και έναν αιώνα περίπου προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις απομιμήσεις που δεν ακολουθούν τις αυστηρές προδιαγραφές για τη δημιουργία του αυθεντικού προϊόντος.

Το τυρί, το οποίο μπορεί να ανατρέξει την ιστορία του από τον Μεσαίωνα, απέκτησε το βραβείο «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκή Ένωσης το 1996. Με βάσει αυτούς τους κανόνες, το παρμιτζάνο-ρετζάνο – το μοναδικό είδος που μπορεί να ονομαστεί παρμεζάνα εντός της Ευρώπης – πρέπει να παράγεται σε μια μικρή περιοχή της βόρειας Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών Πάρμα και Ρέτζιο Εμίλια.

Επιπλέον, τα κεφάλια τυριού – που ζυγίζουν κατά μέσο όρο 40 κιλά – παράγονται με εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές και μια σχετικά χρονοβόρα διαδικασία. Η ωρίμανση του τυριού διαρκεί τουλάχιστον 12 μήνες σε ορεινό κλίμα και στη συνέχεια ελέγχεται από ειδικούς δύο χρόνια μετά την παραγωγή του για να εξασφαλιστεί η ανώτερη ποιότητά του.

Η σήμανση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» είτε πρόκειται για τη γαλλική σαμπάνια είτε για το ελαιόλαδο Καλαμάτα, δίνεται μόνο σε μοναδικά προϊόντα που παράγονται επεξεργάζονται και παρασκευάζονται αποκλειστικά σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή με αναγνωρισμένη τεχνογνωσία

Λόγω των αυστηρών κανόνων για την απόκτηση της πιστοποίησης, τέτοια εξαιρετικά προϊόντα συνήθως πωλούνται σε υψηλότερες τιμές, κάτι που τα καθιστά ελκυστικούς στόχους για τους απομιμητές. Μην ξεχνάμε τα δεκάδες περιστατικά τα τελευταία χρόνια με τις απομιμήσεις του δικού μας εμβληματικού τυριού της Φέτας ΠΟΠ. Πράγματι, ο Συνεταιρισμός Parmigiano Reggiano εκτιμά ότι ο ετήσιος παγκόσμιος όγκος πωλήσεων απομιμήσεων τυριών φθάνει τα περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια (1,6 δισεκατομμύρια λίρες) ποσό που δεν απέχει πολύ από αυτό του γνήσιου προϊόντος, το οποίο το προηγούμενο έτος έφθασε σε ρεκόρ ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τώρα, οι παραγωγοί έχουν δοκιμάσει την πιο σύγχρονη μέθοδο αυθεντικοποίησης με μικριτσίπ περίπου του μεγέθους ενός κόκκου αλατιού, που εισάγονται στις ετικέτες ακριβώς πάνω στο περίβλημα των 120.000 κεφαλιών παρμιτζάνο-ρετζάνο. Τα μικροτσίπ είναι ασφαλή για τα τρόφιμα, αλλά είναι απίθανο να καταναλωθούν, καθώς βρίσκονται στο σκληρό δέρμα του τυριού, το οποίο είναι φτιαγμένο από την πρωτεΐνη του γάλακτος, καζεΐνη.

Τα τσιπ λειτουργούν ως ανθεκτικές, σαρώσιμες ετικέτες τροφίμων που επιτρέπουν στους καταναλωτές την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος πίσω στην αρχική του προέλευση. Κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία p-Chip Corporation, ενσωματώνονται απευθείας σε ετικέτα με QR κώδικα και λειτουργούν ως “μικρά ψηφιακά αγκυράκια για φυσικά αντικείμενα”, σύμφωνα με την εταιρεία.

Περίπου 100.000 κεφάλια παρμιτζάνο-ρετζάνο κυκλοφόρησαν τον προηγούμενο χρόνο με ενσωματωμένο μικροτσίπ και αναμένεται να επεκταθεί η εφαρμογή του σε όλη την ποσότητα παρμεζάνας ρετζάνο που κυκλοφορεί στην αγορά.

Skip to content