Καλύτερος βιοπαραγωγός στην Ε.Ε ο Θωμάς Μόσχος
Καλύτερος βιοπαραγωγός στην Ε.Ε ο Θωμάς Μόσχος

Tη Δευτέρα (25/9) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα βραβεία βιολογικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Organic Awards) για το 2023, με τον Θωμά Μόσχο (Φάρμα Μόσχου), από την Καστοριά να ανακηρύσσεται καλύτερος παραγωγός βιολογικών προϊόντων (κατηγορία ανδρών).

Ο Θωμάς Μόσχος είναι βιολογικός κτηνοτρόφος με έδρα την Καστοριά, με εξειδίκευση στην εκτροφή προβάτων και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Διατηρεί μια οικογενειακή φάρμα και εργάζεται για τη βελτίωση του εδάφους εφαρμόζοντας αρχές κυκλικής οικονομίας. Η φάρμα χρησιμοποιεί την κοπριά των προβάτων και των γειτονικών εκμεταλλεύσεων για τη λίπανση των χωραφιών της, βελτιώνοντας την οργανική ουσία του εδάφους και εξασφαλίζοντας υψηλότερες αποδόσεις.

Κατά τη βράβευση και με αφορμή το βήμα που του δόθηκε στην Ευρώπη, ο κ. Θωμάς Μόσχος, απευθυνόμενος στον επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεκόβσκι, αναφέρθηκε στο τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε η Ελλάδα λόγω της θεομηνίας και έκανε έκκληση για βοήθεια προς τους πληγέντες αγρότες.

«Η χαρά μας ένεκα της σημερινής ημέρας είναι μεγάλη αλλά ταυτόχρονα νοιώθουμε τον κόμπο στο στομάχι, για την χώρα μας, που ακόμα αιμορραγεί από τις πλημμύρες και τις φωτιές του 2023, γεγονότα που μας γύρισαν στο σημείο μηδέν. Σας ζητούμε να βοηθήσετε», ανέφερε αφιερώνοντας ταυτόχρονα την νίκη στην οικογένεια του.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 100 υποψήφιοι-ες από όλη την ΕΕ. Το πρόγραμμα βιολογικών βραβείων της ΕΕ περιλαμβάνει 7 κατηγορίες και 8 ατομικά βραβεία και εκτός από τον Θωμά Μόσχο στην κατηγορία του καλύτερου βιοκαλλιεργητή βραβεύτηκε και μια γυναίκα, η συνάδελφός του Clara Benito Pacheco, από την Ισπανία. Οι υπόλοιποι νικητές είναι:

  • Καλύτερη βιολογική περιφέρεια η Μπούργκενλαντ, στην Αυστρία
  • Καλύτερη βιολογική πόλη η Βιέννη της Αυστρίας
  • Καλύτερη βιολογική περιοχή η Idanha-a-Nova, στην Πορτογαλία
  • Καλύτερη μικρομεσαία επιχείρηση μεταποίησης βιολογικών τροφίμων η Merry Mill, στην Ιρλανδία
  • Καλύτερος λιανέμπορος βιολογικών προϊόντων ο Gut Wulksfelde, στη Γερμανία
  • Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο / υπηρεσίες εστίασης: Luftburg – Kolarik im Prater, στην Αυστρία.

Τα EU Organic Awards διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2022 ως μέρος της προσπάθειας της ΕΕ για την αναγνώριση της αξίας της βιολογικής γεωργίας και παραγωγής προϊόντων και δίνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την COPA-COGECA και την IFOAM Organics Europe, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Skip to content