Πανελλήνια Ένωση Επιτραπέζιας Ελιάς με πρωτοβουλία 11 συλλογικών φορέων
Πανελλήνια Ένωση Επιτραπέζιας Ελιάς με πρωτοβουλία 11 συλλογικών φορέων

Αντιλαμβανόμενοι ότι   από κοινού έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να βελτιώσουν τις τις συνθήκες για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς επιτραπέζιων ποικιλιών, οργανωμένους και μη, 11 συλλογικές δομές παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Οργανώσεις Παραγωγών) ανέλαβαν την πρωτοβουλία και προχώρησαν στην ίδρυση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων / Ομάδων Παραγωγών Επιτραπέζιων ποικιλιών Ελιάς.

Ποιοι είναι οι 11;

Α.Σ. ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΚΥΝΟΣ
Α.Σ. ΓΕΡΑΚΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Α.Σ. ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ AITOLIA OLIVES
Α.Σ. ΑΡΧΑΙΑ ΩΛΕΝΕΙΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ STAMNA OLIVES
Α.Σ. ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΤΡΙΧΩΝΙΔΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Ο.Π. ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Α.Σ. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ TERRA OLIVA ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΑΓΡ. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΚΡΙΔΑΣ
ΑΓΡ. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Α.Σ. ΚΑΡΠΟΣ ΟΙΝΙΑΔΩΝ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Α.Σ. ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 

Διαβάστε παρακάτω το δελτίο τύπου της νεοσύστατης Ένωσης

H Ελληνική επιτραπέζια ελιά τις τελευταίες δεκαετίες έχει κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού, με την Ελλάδα να εξακολουθεί είναι 2η εξαγωγός χώρα στην παγκόσμια κατάταξη. Το Ελληνικό μικροκλίμα και οι καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζουν οι Έλληνες ελαιοκαλλιεργητές δίνουν στο προϊόν μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά ώστε να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες επιτραπέζιες ελιές ανά τον κόσμο. Σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της επιτραπέζιας ελιάς έχει ο μεταποιητικός τομέας που με σοβαρές και δαπανηρές προσπάθειες τοποθέτησε το προϊόν «Ελληνική επιτραπέζια ελιά» σε διεθνείς αγορές που δεν είχαμε φανταστεί ότι μπορεί ποτέ να φτάσει.

Τα προηγούμενα χρόνια ο πρωτογενής ελαιοπαραγωγικός τομέας  επιτραπέζιων ποικιλιών δεν είχε επαρκή συλλογική εκπροσώπηση λόγω των προβλημάτων του συνεταιριστικού τομέα. Την προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων του πρωτογενούς ελαιοπαραγωγικού τομέα εξέφραζαν μεμονωμένοι ελαιοπαραγωγοί, και οι εναπομείναντες υγιείς Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών. Αυτή η κατάσταση δημιούργησε ένα περιβάλλον εσωστρέφειας και ελλιπούς πληροφόρησης με αποτέλεσμα συχνά οι ελαιοπαραγωγοί να παραπλανώνται από συζητήσεις “καφενείου”. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται στροφή των ελαιοπαραγωγών επιτραπέζιων ποικιλιών στην δημιουργία συνεταιριστικών σχημάτων, κατανοώντας πλέον ότι το “συνεταιρίζεσθαι” αποτελεί μονόδρομο.

Αντιλαμβανόμενοι τις προκλήσεις που έρχονται, προχωράμε στην ίδρυση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων / Ομάδων Παραγωγών Επιτραπέζιων ποικιλιών Ελιάς, με σκοπό τον εντοπισμό και την επίλυση των προβλημάτων του πρωτογενή τομέα του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών. Η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων / Ομάδων Παραγωγών Επιτραπέζιας Ελιάς έχει ως μοναδικό σκοπό να συνεργαστεί άμεσα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία, Εθνική ΔΟΕΠΕΛ και τα μέλη της από τον τομέα της μεταποίησης και εξαγωγής κλπ) ώστε από κοινού να βελτιώσουμε τις συνθήκες για όλους τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς επιτραπέζιων ποικιλιών, οργανωμένους και μη.

Με την ελπίδα ότι την προσπάθεια μας θα στηρίξουν όλες οι υγιείς δυνάμεις του πρωτογενή τομέα, καλούμε όλους τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ή Οργανώσεις/ Ομάδες παραγωγών επιτραπέζιων ποικιλιών ελιάς να συμπορευτούν μαζί μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Skip to content