Cluster οινοποιών «Αμύνταιον Οίνος»: 1ο Φεστιβάλ Ξινόμαυρου στις 18 & 19 Νοεμβρίου στο Αμύνταιο
Cluster οινοποιών «Αμύνταιον Οίνος»: 1ο Φεστιβάλ Ξινόμαυρου στις 18 & 19 Νοεμβρίου στο Αμύνταιο

Η 1η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα του Ξινόμαυρου».

Επιπλέον η 12η του ίδιου μήνα έχει οριστεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού». Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, ο Δήμος Αμυνταίου  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την αρωγή του cluster οινοποιών «Αμύνταιον Οίνος», πρόκειται να διοργανώσει το πρώτο φεστιβάλ Ξινόμαυρου!

Το Ξινόμαυρο, μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδύναμες γηγενείς ποικιλίες και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή του Αμυνταίου. Η βορειότερη αμπελουργική ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης(ΠΟΠ), με ιδανικό «μικροκλίμα» και αμπελουργικές τεχνικές, καταφέρνει να συγκεντρώνει μερικές από τις πιο αξιόλογες οινικές προσπάθειες του Ελλαδικού χώρου! Ερυθροί παλαιωμένοι οίνοι, ροζέ, αφρώδεις & λευκές οινοποιήσεις αποκλειστικά προερχόμενα από την ποικιλία του Ξινόμαυρου αλλά και συνδυασμοί αυτών με άλλες ποικιλίες, δείχνουν τον πολυδύναμο χαρακτήρα του!

Έτσι, στις 18 & 19 του Νοέμβρη θα λάβει χώρα το πρώτο φεστιβάλ Ξινόμαυρου, με τίτλο «Αμύνταιο-Η γη του Ξινόμαυρου». Η εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του επισκέψιμου τμήματος, στο Κτήμα Δημόπουλος. Θα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει την ευκαιρία να λάβει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση τόσο για την ποικιλία, όσο και για την ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου.

Το πρώτο μέρος θα πλαισιωθεί με εισηγήσεις από ειδικούς του οινικού και αμπελουργικού χώρου, έτσι ώστε να καταφέρουν να μας εισάγουν στον κόσμο του Ξινόμαυρου & του Αμυνταίου. Καθηγητές, οινολόγοι, αμπελουργοί, δημοσιογράφοι έντυπου & ηλεκτρονικού τύπου, τηλεοπτικά μέσα, δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, εκπρόσωποι από κεντρικά όργανα του αμπελοοινικού κλάδου θα δημιουργήσουν μία τράπεζα διαλόγου με στόχο την ανταλλαγή και επικοινωνία πληροφοριών σε ότι αφορά το Ξινόμαυρο & το Αμύνταιο.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, θα περιλαμβάνει: γευστική δοκιμή οίνων από Ξινόμαυρο & blends-όλων των οινοποιείων του Αμυνταίου-συνδυασμένα με τοπικά εδέσματα από τους επαγγελματίες εστίασης και παραγωγούς της περιοχής! Εκπρόσωποι των οινοποιείων θα είναι στο χώρο έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να συζητήσει μαζί τους. Τέλος, το event θα πλαισιώσει μουσικά το Ωδείο της Φλώρινας (Παράρτημα Αμυνταίου) χαρίζοντάς μας ένα μουσικό ταξίδι που θα παντρέψει το παρελθόν με το σήμερα, και την πολιτισμική  «μικροκουλτούρα» με διεθνείς μελωδίες!

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 19 Νοεμβρίου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους αμπελώνες και να ξεναγηθούν στα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής. Μ΄αυτόν τον τρόπο, σε συνδυασμό με παράλληλες δραστηριότητες, θα καταφέρουν να βιώσουν μια ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία.

«Αμύνταιον Οίνος»

Η «Αμύνταιον Οίνος» ιδρύθηκε το 2008 με τη μορφή αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και με διακριτικό τίτλο «AMYNDEON OENOS», με τη συμμετοχή  οινοποιείων και οινοποιητικών συνεταιρισμών της περιοχής, θέλοντας να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της οινοποιίας του νομού Φλώρινας και ειδικότερα της περιοχής του Αμυνταίου, ως προς την υποστήριξη των συμφερόντων της στον ελληνικό και διεθνή χώρο.  Γέννημα των ιδιαίτερων κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών της περιοχής, το κρασί της, το «ξινόμαυρο Αμυνταίου», προικισμένο τέκνο της, κινητοποιεί εδώ κι αιώνες, αλλά κι ειδικότερα την τελευταία δεκαετία, όλη την τοπική κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους αμπελουργούς, τους οινοπαραγωγούς, τους εστιάτορες, τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων. Αυτός ο δρόμος του κρασιού της Βόρειας Ελλάδας, ο δρόμος των 4 λιμνών, ο αμπελώνας του Αμυνταίου, ωριμάζει σήμερα κι αφουγκράζεται τις ανάγκες των καιρών. Θεωρώντας το ξινόμαυρο σαν μια από τις σημαντικότερες Ελληνικές Ερυθρές ποικιλίες, απώτερος στόχος της ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ ΟΙΝΟΣ είναι η επιστημονική του, και όχι μόνο, καθιέρωση σαν μια από τις ευγενείς ποικιλίες του παγκόσμιου αμπελώνα. Η διεθνής καθιέρωση αυτής της ξεχωριστής ταυτότητας των κρασιών της περιοχής, σαν κρασιά ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ, θα είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών της εταιρείας, θα είναι η δικαίωση μιας αυθεντικά συλλογικής προσπάθειας των μελών της.

Σκοπός της ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ ΟΙΝΟΣ είναι η ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην μελέτη, ταυτοποίηση, διαφύλαξη, προβολή και προώθηση των συνιστώμενων και επιτρεπόμενων ποικιλιών αμπέλων του Νομού Φλώρινας και ειδικότερα του ξινόμαυρου που καλλιεργείται στην Ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Αμυνταίου Ανωτέρας Ποιότητας. Ειδικότερα σκοποί της ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ ΟΙΝΟΣ είναι:

  1. Η επιστημονική ανάλυση και μελέτη σε θέματα ταυτοποίησης του ξινόμαυρου και η ανάδειξη της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής του Αμυνταίου
  2. Η συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς για την μελέτη του ξινόμαυρου
  3. Η συνεργασία με αμπελοοινικά ιδρύματα του εσωτερικού και εξωτερικού
  4. Η διαμόρφωση προτάσεων και η μεταφορά τεχνογνωσίας προς την Πολιτεία
  5. Η στήριξη της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής του Αμυνταίου
  6. Η συμμετοχή σε προγράμματα που σχετίζονται με την προώθηση των σκοπών της, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η διαχείριση και η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων
  7. Η διοργάνωση συνεδρίων και εκστρατειών ενημέρωσης
  8. Η διοργάνωση, φιλοξενία και ενημέρωση για θέματα που σχετίζονται με την κουλτούρα και την φυσιογνωμία του ξινόμαυρου
  9. Η έκδοση βιβλίων, περιοδικών κλπ
Skip to content