Ομάδα βιώσιμης παραγωγής ελαιολάδου στην Κριτσά

Η Ομάδα βιώσιμης παραγωγής ελαιολάδου από μέλη του ΑΕΣ Κριτσάς αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τη λειτουργία της μετά την πρόσφατη ενημέρωση των παραγωγών του Συνεταιρισμού που συμμετείχαν σε ενημερωτική συνάντηση με γεωπόνους της  LOCAL FOOD EXPERTS s.c.e .

Η βιώσιμη παραγωγή ελαιολάδου είναι ένας τρόπος παραγωγής υγιεινού και ασφαλούς προς κατανάλωση ελαιολάδου με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα το οποίο προκύπτει από κατάλληλες πρακτικές που αναπτύσσονται σε όλη τη διαδικασία παραγωγής.

Οι παραγωγοί που θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή προβλέπεται κατά το στάδιο της καλλιέργειας, με την καθοδήγηση ειδικών, να εφαρμόσουν πρακτικές για τη διαφύλαξη, προστασία και αναζωογόνηση των εδαφών, για την ορθολογική αξιοποίηση των υδατικών πόρων κα για την προώθηση της βιοποικιλότητας στους ελαιώνες τους.

Στόχος της συλλογικής αυτής προσπάθειας όπως διευκρινίζει ο Πρόεδρος του ΑΕΣ Κριτσάς κ. Νίκος Αφορδακός δεν είναι μόνο η παραγωγή μιας ποσότητας ελαιολάδου που θα προωθηθεί σε εξειδικευμένες αγορές. Πολύ περισσότερο είναι να δώσουμε σε επισκέπτες της περιοχής μας την ευκαιρία να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τις πρακτικές που εφαρμόζουμε στους ελαιώνες μας. Πρακτικές που αναπτύσσονται από παραγωγούς που είναι γνώστες του τρόπου λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και ως εκ τούτου σε θέση να το σέβονται και να το αξιοποιούν με τρόπο ώστε να μην το υποβαθμίζουν.

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην πρωτοβουλία «Κρήτη: πρώτα βήματα προς ένα βιώσιμο διατροφικό προορισμό» που αναπτύσσεται από τη σύμπραξη TUI Care Foundation – Futouris με στόχο την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ τουρισμού και τοπικής αγροτικής παραγωγής της Κρήτης

Skip to content