ΑΣ Αγίου Στεφάνου: Έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις προκλήσεις

Πρόσφατα επισκεφτήκαμε τον Άγιο Στέφανο Λασιθίου, ένα μικρό χωριό στο νότιο άκρο της Κρήτης όπου λειτουργεί ο ομώνυμος Αγροτικός Συνεταιρισμός. Ένας ελαιοκομικός συνεταιρισμός που συστήθηκε το 1958 για να διαχειριστεί την παραγωγή ελαιολάδου των παραγωγών της περιοχής.

«Η διαρκής παρουσία μας στην περιοχή για πάνω από 60 χρόνια πιστώνεται σε όλους όσους έχουν αποτελέσει μέλη του Συνεταιρισμού μας όλα αυτά τα χρόνια» σημειώνει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Μανόλης Μπαγορδάκης. Και συνεχίζει: «Σε όλα αυτά τα χρόνια το κοινό στοιχείο που χαρακτηρίζει τους παραγωγούς μας είναι η πίστη τους στην ιδέα του συνεταιρισμού και  η αγάπη τους για το χωριό μας. Ένα χωριό όπου οι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευνοούν την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ενός εξαιρετικού ελαιολάδου όπως είναι το ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας».

Με δεδομένο ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η προσπάθεια του Συνεταιρισμού εστιάζεται στην καλύτερη δυνατή οργάνωση όλων των σταδίων της παραγωγικής διαδικασίας, προκειμένου να διαθέτει στην αγορά κάθε χρόνο περίπου 300 τόνους ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας.

Η συλλογική αυτή προσπάθεια έχει πολλές πτυχές και τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζεται οικονομικά μέσω του προγράμματος ΟΕΦ. Η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, όπως τονίζει ο κ. Μπαγορδάκης είναι ιδιαίτερα απαιτητική από πλευράς διοικητικής ενασχόλησης ωστόσο τα αποτελέσματα του, μόνο θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Η γεωτεχνική συμβουλευτική  υποστήριξη των παραγωγών, η πιστοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής σύμφωνα με το πρότυπο Agro 2, η πιλοτική εφαρμογή εναλλακτικών τεχνικών για την καταπολέμηση του δάκου, η πιστοποίηση του ελαιουργείου μας σύμφωνα με διεθνή πρότυπα ασφάλειας και ιχνηλασιμότητας είναι μερικά μόνο από τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι μέσω του προγράμματος ΟΕΦ καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια νέα μονάδα για την επεξεργασία των αποβλήτων του ελαιουργείου, επιλύοντας με τον τρόπο αυτό το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων μας. Πρόκειται για μια μονάδα της οποίας η λειτουργία βασίζεται στην καινοτόμο μέθοδο της γεωχημικής επεξεργασίας των αποβλήτων που μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, και με σχετικά μικρό ενεργειακό κόστος μας δίνει καθαρό νερό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση των ελαιώνων μας.

Παράλληλα έχουμε εκσυγχρονίσει τη γραμμή παραγωγής του ελαιουργείου. Η εγκατάσταση του καινοτόμου συστήματος μάλαξης Protoreattore της Pieralisi θα μας επιτρέψει να  ελέγξουμε απόλυτα τη διαδικασία της μάλαξης, να την επιταχύνουμε σε μεγάλο βαθμό, να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα του προϊόντος μας και να μειώσουμε τα ενεργειακά μας κόστη.

Όλα τα παραπάνω, καταλήγει ο Πρόεδρος του ΑΣ Αγίου Στεφάνου,  σε συνδυασμό με τον εφοδιασμό των παραγωγών μας με σύγχρονο εξοπλισμό, για τη συγκομιδή και τη μεταφορά του ελαιοκάρπου, συνθέτουν ένα πλέγμα παρεμβάσεων που ενισχύουν ακόμη περισσότερο το αίσθημα της συλλογικότητας και μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή μας και να μην φοβόμαστε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Skip to content