4 ποικιλίες ελιάς ένα ελαιόλαδο … Το ελαιόλαδο ΠΓΕ Λακωνίας

Η Λακωνία είναι μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, η οποία φημίζεται για την πλούσια ιστορία της, αλλά και τα εύφορα εδάφη της. Στις εύφορες κοιλάδες της συναντάς κυρίως ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή.

Χαρακτηριστικό προϊόν της περιοχής το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο τον Ιούνιου 1996 μπήκε επίσημα στην λίστα των προϊόντων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).  Το ελαιόλαδο ΠΓΕ Λακωνία παράγεται από τέσσερις ποικιλίες ελιάς Κορωνέϊκη, Κουτσουρελιά, Αθηνολιά και Ασπρολιά.

Στην ευρύτερη περιοχή των Βελιών εκτείνονται οι ελαιώνες των παραγωγών της Ελαίου- Οζείν, οι οποίοι με μεράκι και σεβασμό στο περιβάλλον παράγουν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Λακωνία από αυτές τις θαυμαστές ποικιλίες.

  • Η Κορωνέικη είναι ποικιλία μικρόκαρπη που προσαρμόζεται ικανοποιητικά σε ξηροθερμικές συνθήκες, καθώς είναι ανθεκτική στην ξηρασία και τους ανέμους. Αναπτύσσεται  γρήγορα (ύψος 5-7 μέτρα) και έχει υψηλή και σταθερή καρποφορία.
  • Η Κουτσουρελιά,  φέρει και τις συνωνυμίες: Κουτσουλιέρα, Λαδολιά, Λιανολιά χονδρή, Λιανολιά ψιλή, κ.α. Τα φύλλα της ελιάς αυτής είναι βαθυπράσινα και ο καρπός της έχει σχήμα κυλινδροκωνικό. Είναι ποικιλία απαιτητική σε εδαφική υγρασία.
  • Η Αθηνολιά είναι ποικιλία μεσόκαρπή που ωριμάζει αργά. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε μεγάλο υψόμετρο, ακόμη και στα 1.000 μέτρα. Ο καρπός έχει οβάλ σχήμα και δίνει λάδι εξαιρετικής ποιότητας με χαμηλή οξύτητα. Είναι γνωστή και με τα ονόματα Ματσολιά ή Μαστοειδής, Μουρτολιά και Τσουνάτη.
  • Η Ασπρολιά είναι δέντρο μέσης ανάπτυξης και ζωηρότητας. Είναι μεσόκαρπη ποικιλία με στρόγγυλους καρπούς, οι οποίοι κατά την ωρίμανση αποκτούν λευκό χρώμα.

Κατά την περίοδο εμφάνισης ανεπιθύμητων επισκεπτών, όπως είναι ο δάκος, οι παραγωγοί αναλαμβάνουν δράση εφαρμόζοντας μόνο βιολογικές μεθόδους για την αντιμετώπιση τους (δολωματικοί ψεκασμοί εδάφους) περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τις επιπτώσεις  τόσο στη παραγωγή όσο και στη ποιότητα του καρπού.

Κατά τα τέλη Οκτώβρη ξεκινά η συλλογή του ελαιόκαρπου, η οποία γίνεται με ραβδισμό, με χτένια ή ακόμη και με κοπή κλάδων, και ολοκληρώνεται μέχρι τον Ιανουάριο. Έπειτα ο ελαιόκαρπός μεταφέρεται με πλαστικά διάτρητα τελάρα ή με σάκους από φυτικά υλικά στα κατά τόπους ελαιουργεία. Μετά τη συλλογή του ελαιοκάρπου και σε διάστημα λιγότερο των τριών ημερών τα ελαιοτριβεία της περιοχής αναλαμβάνουν την επεξεργασία του. Τα ελαιοτριβεία διαθέτοντας σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό φροντίζουν, ώστε η θερμοκρασία της ελαιόπαστας τόσο κατά τη διαδικασία της μάλαξης όσο και στις άλλες φάσεις επεξεργασίας να μην ξεπεράσει τους 30oC.

Τα χρώματά του ποικίλουν από το θερμό κι έντονο χρυσαφί ως το χρυσόπράσινο. Κάθε δοκιμή αναδίδει την φρεσκάδα του κάμπου του καρπού με μια ελαφρά πικρίζουσα γεύση που επισφραγίζει την ποιότητά του. Νότες από φρεσκοκομμένο χόρτο, αγκινάρα, φύλλα ντομάτας, μπανάνα, γλυκόπικρο αμύγδαλο και κίτρο του προδίδουν άρωμα ξεχωριστό και ιδιαίτερο.

Η Ελαίου -Οζείν μεριμνά για τη γεωτεχνική υποστήριξη των παραγωγών και την ενίσχυση του τεχνογνωσιακού τους επιπέδου σε νέες καλλιεργητικές τεχνικές με στόχο της διατήρηση της υψηλής ποιότητας του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ελαιόλαδου ΠΓΕ Λακωνία.

Skip to content